povorka ponosa / Tomašević: 'Želimo da se LGBT zajednica osjeća dobrodošlo u Zagrebu. To nam je jako bitno'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Organizatori Pridea naveli su da se govor mržnje širi u javnom, medijskom i političkom prostoru zbog čega se osjećaju neprihvaćeno, a zagrebački gradonačelnik je ustvrdio kako Pride zato i postoji

10.6.2023.
18:22
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u subotu, sudjelujući na 22. Povorci ponosa, kako gradska vlast želi da se cijela LGBT zajednica osjeća dobrodošlo u Zagrebu. 

"Zagreb pride je ove godine posvećen prije svega trans osobama tako da i njima želimo dati podršku i želimo da cijela LGBT zajednica, da se sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno, da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi. To nam je jako bitno i na tome ćemo i dalje raditi", rekao je Tomašević uoči početka povorke koja se kreće središtem Zagreba, od Rooseveltovog trga do parka Ribnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako su u izborni program napisali da će kao gradska uprava sudjelovati na Povorkama ponosa.

"Ne samo da sudjelujemo, nego i kao Grad dajemo logističku podršku da se organizira ovogodišnji Zagreb Pride", poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
22. POVORKA /

Tisuće ponosnih građana u srcu Zagreba u duginim bojama: 'Više ljubavi, manje mržnje'

Image
22. POVORKA /

Tisuće ponosnih građana u srcu Zagreba u duginim bojama: 'Više ljubavi, manje mržnje'

Potvrdno je odgovorio na pitanje može li se reći da je Zagreb bok uz bok s europskim gradovima po pitanju Pridea.

"Konačno je sjelo i to da na Pride, kao i u drugim europskim metropolama, dolaze gradonačelnici glavnih gradova. Vi znate da prije nas to nije bio slučaj", dodao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori Pridea naveli su da se govor mržnje širi u javnom, medijskom i političkom prostoru zbog čega se osjećaju neprihvaćeno, a zagrenački gradonačelnik je ustvrdio kako Pride zato i postoji.

"Da osvijesti da su LGBT osobe ovdje i da imaju prava koja im neki desni političari žele oduzeti, smanjiti i šire govor mržnje koji je vrlo neodgovoran, a kojeg nažalost i dalje možemo čuti", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, smatra kako se s vremenom situacija mijenja na bolje.

"Iz Pridea u Pride, ovdje stalno vidimo hrpu mladih ljudi, nema incidenata već dugi niz godina. Mislim da na kraju Zagreb u tom smislu može biti ponosan kao grad koji doista prihvaća sve razlike i gdje se svi mogu osjećati dobrodošlo i ugodno", poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: Pogođena tema Pridea, borba za trans prava koja se gaze

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u subotu da kao i svake godine i ove sudjeluje u Povorci ponosa, zato što misli da treba pružiti podršku hodu za slobodu, jednakost, ravnopravnost, a pogotovo ove godine kada je tema tako pogođena, a to je borba za trans prava, koja se gaze.

"Hrvatski desničari su ovdje potpuno uhvatili svjetski trend i našli novu temu za mržnju i mrženje", izjavio je novinarima Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb Pride je došao podržati i gradonačelnik kanadskog grada Kitchenera Berry Vrbanovic koji je podrijetlom iz Zagreba.

"Pride vikend je danas i u Kanadi. Drago mi je tu biti sa Zagrepčanima i kanadskim veleposlanstvom da proslavimo ovogodišnji Pride. Svejedno je gdje živite u svijetu, važno je da imamo ravnopravnost, inkluzivnost i ova proslava je prigoda da se cijeli grad okupi, proslavi Pride i da svaka osoba zna da je ljubav ljubav", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo