TOMAŠEVIĆ: / 'Subvencioniranje stambenih kredita je promašena politika, profitiraju banke i prodavatelji nekretnina'

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Vlada na čelu s HDZ-om i HNS-om tom mjerom građanima već tri godine radi "medvjeđu uslugu", ističe Tomašević, jer im s jedne strane pomaže u subvencioniranju kredita,

4.10.2019.
13:56
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

Politička platforma Možemo ocijenila je u petak kako je mjera subvencioniranja stambenih kredita promašena stambena politika jer stotine milijuna kuna javnog novca završi kao profit banaka, cijene nekretnina i najma rastu, a istovremeno država ne ulaže u fond javnih stanova.

"Ovo je promašena mjera jer bi stotine milijuna kuna javnog novca mogle ići u gradnju javnih stanova za najam, kojih Hrvatska ima sramotno malo - sedam puta manje od europskog prosjeka. To dovoljno pokazuje koliko je kriva ova stambena politika", rekao je član platforme Možemo Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare održanoj na zadnji dan roka za prijave za subvencionirane stambene kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Medvjeđa usluga'

Vlada na čelu s HDZ-om i HNS-om tom mjerom građanima već tri godine radi "medvjeđu uslugu", ističe Tomašević, jer im s jedne strane pomaže u subvencioniranju kredita, a u isto vrijeme povećava cijenu nekretnina koju kupuju. Javni novac završava kao profit banaka i prodavatelja nekretnina, koji prosječnu cijenu nekretnina dižu i do 10 posto u vrijeme prijava na subvencije, dodao je.

Tomašević je upozorio kako sve više ljudi kupuje stanove da bi na njima zarađivali, što različiti europski gradovi reguliraju, dok u Hrvatskoj niti jedan politički akter o tome uopće ne govori. Problem vidi u porastu turizma u Zagrebu i na obali s obzirom na to da se kratkoročnim najmom za turiste smanjuje broj stanova za dugoročni najam za lokalne stanovnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prioritet treba biti razvoj fodna javnih stanova za najam'

Platforma Možemo drži da prioritet stambene politike, umjesto subvencioniranja bankovnih kredita za kupnju stanova, treba biti razvoj fonda javnih stanova za najam, kojih je sada u Hrvatskoj samo dva posto.

"Javni stanovi za najam smanjili bi ukupnu cijenu najma i povećali sigurnost korisnika takvih stanova. Nažalost, podstanari u Hrvatskoj nemaju gotovo nikakva prava, često žive neprijavljeni u stanovima, bez ugovora, a vlasnici ih vrlo lako mogu izbaciti na ulicu", kaže Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi u problemu

Članica platforme Danijela Dolenec upozorila je na sve rašireniji problem među mladima - privremeno i kratkoročno zapošljavanje, zbog čega mladi ni ne mogu dobiti kredit, niti si ga mogu priuštiti.

Prednosti su javne stanogradnje, tvrdi Dolenec, to što se radi o stanovima koji su u trajnom javnom vlasništvu, ne preprodaju se i cjenovno su dostupni širem krugu građana, uključujuči i mlade. Javni stanovi za dugoročni najam mladima također stvaraju veću sigurnost i indirektno utječu na čitav niz životnih odluka, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno licemjernim smatra da državni dužnosnici uz svoje visoke plaće sebi osiguravaju subvencionirani najam stanova, a provode politike koje mlade tjeraju da stambeno pitanje rješavaju na divljem tržištu nekretnina.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo