'DVOSTRUKI STANDARDI' / Tomašević o ostavci ravnateljice Svetog Duha: 'Da netko njezina kalibra pod prijetnjama mora otići... Što to govori o našem društvu?'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Komentirajući jučerašnju iznenadnu neopozivu ostavku ravnateljice Šimundić, gradonačelnik je poručio da mu je žao zbog toga

18.7.2023.
12:53
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u utorak da mu je žao što je ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh Anamarija Šimundić dala neopozivu ostavku, poručivši da su kaznene prijave, pritisci i prijetnje dolazile od onih kojima je prije bilo dobro.

“Pritisci i kaznene prijave počele su nakon što je ženama omogućen pobačaj, tako da sam siguran da je dio pritisaka i anonimnim kaznenih prijava i prijetnji, koje je ona prijavila policiji, došlo od ljudi koji su vrlo dobro živjeli u starom sustavu, dok je bivši gradonačelnik bio na vlasti, i dok je bila bivša uprava bolnice”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući jučerašnju iznenadnu neopozivu ostavku ravnateljice Šimundić, poručio je da mu je žao zbog toga. 

Image
'Anonimni junaci protiv mene' /

Ravnateljica KB Sveti Duh podnijela neopozivu ostavku: 'Prijetili su mi da će me progutati podzemlje...'

Image
'Anonimni junaci protiv mene' /

Ravnateljica KB Sveti Duh podnijela neopozivu ostavku: 'Prijetili su mi da će me progutati podzemlje...'

'Ne samo da mi je žao...'

“Ali ne samo da mi je žao, nego se pitam kakvu to poruku šalje za naše društvo”, istaknuo je Tomašević i naveo da je Šimundić, koja je po njegovoj ocjeni unaprijedila kvalitetu zdravstvene usluge i poboljšala financijske rezultate bolnice, na kraju morala otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da netko njezinog kalibra (...) pod prijetnjama i pritiskom više od 20 anonimnih kaznenih prijava, na kraju mora dati ostavku kako bi sačuvala zdravlje i radi odgovornosti prema bolnici (...). Pitam se zaista što to o nama govori kao o društvu”, poručio je.

Najavio je da će se uskoro održati sastanak Upravnog vijeća bolnice koje će imenovati v.d. ravnatelja, a nakon toga slijedi rok od 30 dana za raspisivanje javnog natječaja za novog ravnatelja odnosno ravnateljicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama iz Gradske uprave, ravnateljica Šimundić koja je jučer medije izvijestila o svojoj neopozivoj ostavci putem pisma, ne planira više istupati u medijima. U njemu je poručila kako je svjesna činjenice da će linč protiv nje i bolnice trajati dok god je ona na toj funkciji, pa je ostavka jedino ispravno i odgovorno rješenje. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon javne prosidbe SDP-a i odbijenice Možemo!, Tomašević i Plenković razmijenili sve osim francuskog poljupca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajka medija koji su imali dvostruke standarde

Zagrebački gradonačelnik ocijenio je da su u medijskom izvještavanju oko bolnice Sveti Duh postojali dvostruki standardi i da je protiv nje, od početka njezina mandata, postojala medijska hajka.

“Očekujem da se zaustave ovi napadi na bolnicu koji su bez presedana, mjere, i razloga. Jer očito postoje dvostruki standardi, vidjeli smo to na primjeru enterovirusa, ako se to dogodi u Svetom Duhu, to je udarna vijest, ako se dogodi negdje drugdje, to više nije udarna vijest”, naveo je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koji su epilozi slučajeva o kojima se pisalo u medijima, među ostalim, o stanju na patologiji, ali i više smrti pacijenata na hitnom prijmu te bolnice, Tomašević je poručio je da je “nezadovoljan načinom kako se izvještavalo o slučajevima na Svetom Duhu. 

'Sveti Duh nije najgora bolnica'

Ispadalo je da je bolnica Sveti Duh najgora bolnica u Hrvatskoj, a to nije”, rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na ulogu Ministarstva zdravstva, odnosno države, za koju je rekao da ima “i škare i sukno” što se tiče te bolnice, po pitanju slanja zdravstvenih inspekcija, ali i zapošljavanja. 

Otkrio je da je zbog povećanog broja poroda na Svetom Duhu, kojih je 20 posto više nego inače iz razloga što su dvije bolnice - Merkur i Petrova u obnovi, Sveti Duh tražio zapošljavanje dodatnih liječnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tražilo se, čini mi se, sedmero liječnika, a dobiven je samo jedan ekstraliječnik. Mi smo osnivač bolnice, ali nijedno zapošljavanje u bolnici ne može ići bez suglasnosti ministarstva zdravstva”, istaknuo je Tomašević. 

Poručio je da će se i dalje boriti da se pokaže kako se može u zdravstvu upravljati odgovornije prema građanima, da se može dizati kvaliteta usluge, smanjivati dugovi, imati kvalitetniju zdravstvenu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo