ništa još službeno / Tomašević o najavi ukidanja prireza: 'Gradski vrtići bi bili 2000 kuna'

Image
Foto: Igor Soban/ Pixsell

Po odluci gradske skupštine, Zagreb mora planirati sljedećih pet godina suficita kako bi se smanjile kašnjenje u plaćanju koje su se zaredale za vrijeme Bandićevog mandata, objasnio je Tomašević. 'Mi ni jednu kunu ne možemo potrošiti na bilo kakve tekuće troškove ili kapitalne projekte'.

2.5.2023.
11:59
Igor Soban/ Pixsell
VOYO logo

Zagrebački je gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao radove na obnovi Trga Krešimira Ćosića. Radovi su počeli 13. veljače, a trebali bi biti završeni do ljeta. Njihova se vrijednodost procjenjuje na oko 530.000 eura i u potpunpsti će biti pokriveni iz gradskog proračuna.

Nakon obilaska, zagrebački je gradonačelnik održao redovnu konferenciju za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su prvi radovi obnove od kad je Trg napravljen", rekao je Tomašević i dodao da je bio devastiran.

Spomenuo je stanje u kojem se nalazi i zgrada Doma sportova. Tomašević je rekao da ledena dvorana nije u funkciji nakon potresa, ali ni da nije bila obnavljana ni prije potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANKA MRAK TARITAŠ: /

'Sve dok je premijeru obnova dosje, od stvarne obnove neće biti ništa. Iza obnove su ljudi, to nije dosje'

Image
ANKA MRAK TARITAŠ: /

'Sve dok je premijeru obnova dosje, od stvarne obnove neće biti ništa. Iza obnove su ljudi, to nije dosje'

"Za obnovu je potreban projekt od oko 160 milijuna kuna", istaknuo je Tomašević pa dodao kako se za projekt kompletne obnove zgrade Doma sportova ne mogu izdvojiti nova sredstva iz EU fondova ili fondova solidarnosti, već bi taj trošak trebao spasti na grad Zagreb.

Na konferenciji za medije zagrebački je gradonačelnik komentirao i vijest o ukidanju prireza gradovima i općinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je obećano je da će ministar komunicirati prijedlog porezne reforme prvenstveno s onima na koje će se ona najviše reflektirati, a to su gradovi", rekao je Tomašević i dodao kako zasad nije dobio nikakav službeni ili neslužbeni dopis o tome kako će ta reforma izgledati.

Rekao je da, s obzirom na to da Grad nije dobio nikakve službene obavijesti o ukidanju prireza, osim današnjih spekulacija koje su se pojavile u medijima, da to ne može službeno komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mogu reći je to da je Grad Zagreb za razliku od drugih gradova planirao suficit u 2022. godini i da Grad Zagreb planira suficit u 2023. godini, isto tako u 2024. godini, i to zato jer je nama u naslijeđe ostavljen deficit koji je Bandić radio pet godina zaredom i tako akumulirao deficit od milijardu i 400 milijuna kuna", rekao je Tomašević i objasnio da za razliku od drugih gradova Zagreb nije imao neočekivani suficit prošle godine već da se on planirao te da za razliku od drugih gradova Zagreb taj novac ne može potrošiti jer se njime neutralizira deficit ostavljen u naslijeđe.

Po odluci gradske skupštine, Zagreb mora planirati sljedećih pet godina suficita kako bi se smanjila kašnjenje u plaćanju koje su se zaredale za vrijeme Bandićevog mandata, objasnio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ni jednu kunu ne možemo potrošiti na bilo kakve tekuće troškove ili kapitalne projekte", objasnio je.

Na pitanje kako bi ukidanje prireza utjecalo na grad Zageb, Tomašević je objasnio da će Zagreb imati problem ako će ukidanje utjecati na smanjenje prihoda grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za primjer je spomenuo ZET.

"ZET ostvaruje prihode od prodaje karata u iznosu od 270 milijuna kuna godišnje. Prirez grada Zagreba je oko 950 milijuna kuna. Subvencije grada Zagreba prema ZET-u, kako bi cijena karata ostala ista, su slične koliko i iznos prireza. Znači, mi zapravo subvencioniramo cijenu karata do te mjere da, kada ne bi bilo subvencija iz proračuna karta ZET-a, bi išle tri ili četiri puta gore kako bi bili na nuli. Kako ne bi otišli u stečaj", objasnio je kako subvencije utječu na cijene u gradu Zagrebu i dodao da bi bez njih vrtići bili više od 2000 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je rekao da do njega nije došao nikakav prijedlog, no da ne želi trčati pred rudo, te da želi prvo vidjeti prijedlog porezne reforme i vidjeti kako ona može utjecati na lokalne samouprave.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo