u skupštini / Tomašević o gradskim stanovima: 'Imaju 5000 eura neto plaće, a stan plaćaju 140 eura. Ne može!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nakon ljetne stanke, zastupnici su u gradskoj skupštini sasuli pitanja o gospodarenju otpada i o najvećem porezu na dohodak u državi

7.9.2023.
14:06
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Zastupnici u Skupštini Grada Zagreba nakon ljetne stanke na aktualnom satu u četvrtak otvorili su pitanja gospodarenja otpadom, uvođenja najviše stope poreza na dohodak te pitanje gradskih stanova.

Slaven Dobrović iz Domovinskog pokreta ustvrdio je da Zagreb po pitanju gospodarenja otpadom ne radi ništa posebno nego održava na životu stare projekte. "Dobili ste eksplicite da ne možete graditi kompostanu u Novskoj i vi slavodobitno kazujete da ćete za dvije milijarde kuna sve graditi na jednom mjestu, i sortirnicu i kompostanu… Jeste li svjesni da tim putem Zagreb još dvije godine neće imati kapaciteta za sortiranje i kompostiranje i da je ovo sada sve besmisleno?", upitao je Dobronić, donosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, odgovorio mu je da ne vidi što je besmisleno u tome da su povećali odvajanje otpada.

"Time nećemo plaćati kazne. Ne mislim da je besmisleno da su se makle kante s javnih površina u centru grada", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
slučaj iz trnskog /

Tomašević o odgajateljici koja je lijepila selotejp djetetu na usta: 'Ako je istina, to je strašno'

Image
slučaj iz trnskog /

Tomašević o odgajateljici koja je lijepila selotejp djetetu na usta: 'Ako je istina, to je strašno'

Tomašević je naveo da se nije samo povećalo odvajanje plastike, nego i papira i biootpada, i to tako da to više ne ide privatnicima.

Mislav Herman (HDZ) naveo je da Zagreb od iduće godine postaje grad s najvećim porezom na dohodak te da će Zagrepčani biti jedini u Hrvatskoj zakinuti za povećanje neto plaća. Nenad Bakić je izjavio da će Zagreb i nakon toga biti zakinut za 75 milijuna eura prihoda od poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je odgovorio da je Bakićeva tvrdnja točna i da je gubitak od 75 milijuna eura zagrebački doprinos povećanju plaća. Naveo je da prirez u Zagrebu plaća polovica ljudi s većim plaćama, a da ga polovica uopće ne plaća.

Ivan Račan (SDP) kazao je da Grad više od dvije godine nije raspisao natječaj za stavljanje u funkciju poslovnih prostora i garaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto je to tako i kada se to planira promijeniti", upitao je Račan.

Tomašević je kazao da su morali promijeniti pravila o zakupu prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Natječaj za zakup garaža je u tijeku. Želimo optimalno upravljati imovinom. Morali smo to promijeniti. Ista je situacija i sa šest tisuća gradskih stanova. Evo, imam novi primjer iz Malešnice. Stan od 80 kvadrata, svaki od roditelja prima po 2500 eura neto, imaju troje odrasle djece i tamo žive dvadeset godina u novijoj zgradi i plaćaju 140 eura mjesečno. Odluka o stanovima je u javnom savjetovanju i moramo napraviti pravila jednaka za sve. Za stanove smo odlučili da ih nećemo prodavati, nego da ćemo ići u najam, dok će dio poslovnih prostora ići u prodaju", kazao je Tomašević.

POGLEDAJTE VIDEO Tomašević tvrdi da je situacija sa štakorima prenapuhana. Građani uzvraćaju, a mi smo provjerili situaciju na terenu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo