proračun za 2023. / Tomašević predstavio glavne projekte u idućoj godini. 800 milijuna kuna više ide za plaće

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U odnosu na 2020. godinu kapitalna ulaganja u društvenu infrastrukturu bit će tri puta veća iduće godine, a primici od zaduživanja će se prepoloviti, najavio je gradonačelnik

15.11.2022.
11:33
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je prijedlog proračuna za iduću godinu koji uskoro ide na usvajanje u Gradsku skupštinu.

"Treba napomenuti da 2020. imamo ukupni proračun 16,6 milijardi kuna, odnosno 2,2 milijarde eura što je povećanje od 800 milijuna kuna. Međutim, ono otpada u potpunosti na ustanove i proračunske korisnike jer je došlo povećanje plaća u javnom sektoru od strane države," rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proračun u užem smislu ostaje isti kao ove godine," naglasio je Tomašević.

No, zato će u odnosu na 2020. godinu kapitalna ulaganja u društvenu infrastrukturu biti tri puta veća iduće godine. U obnovu škola planira su uložiti još 260 milijuna kuna, a u izgradnju novih ili proširenje postojećih vrtića još 150 milijuna kuna, najavio je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad planira i početak obnove Doma sportova, što je investicija od 150 milijuna kuna.

"Počinjemo s velikim kapitalnim projektima, a najveći je gradska knjižnica Paromlin na koju će zajedno s opremanjem biti utrošeno 500 milijuna kuna, ali dio ćemo povući iz EU fondova", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za socijalne transfere i socijalno najugroženije bit će izdvojeno 8 posto više sredstava. ZET nabavlja 65 novih autobusa za 161 milijuna kuna, Grad će sufinancirati 11 posto. Potpisat će se i ugovor za 20 novih tramvaja u iznosu od 300 milijuna kuna, što će biti u potpunosti financirano iz EU fondova. U centru grada izgradit će se 150 podzemnih spremnika za otpad u vrijednosti od 15 milijuna kuna. Kreće se u projekt solarnih elektrana, na osam zgrada Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga bit će instalirane.

Kreće i javna nabava za izgradnju tramvajske pruge u Heinzelovoj od Zvonimirove do Vukovarske odnosno Savišća što je projekt od 200 milijuna kuna koji će se protegnuti i na 2024. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine iz EU fondova povučeno je 700 milijuna kuna, a iduće godine planirana je 1,2 milijarda kuna, naglasio je Tomašević.

"Primitci od zaduživanja će se prepoloviti u odnosu na 2020. godinu te će iduće godine biti samo 600 milijuna kuna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradu procjenjuju da će iduće godine izgubiti još 100 do 150 milijuna kuna prihoda planiranim poreznim rasterećenjima koje planira država.

O smradu na Jakuševcu

"Činjenica je da je smrad pojačan i da imamo više pritužbi u zadnjih par tjedana, ali još utvrđujemo je li u pitanju kompostana ili odlagalište. No krenuli smo odmah s mjerama na kompostani kako bi se stabilizirao kompost i sve će biti gotovo do kraja ovog tjedna", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da komentira tvrdnje Davora Bernardića da će zbog pogodovanja morati biti ponovljen natječaj za bokseve, Tomašević je rekao: "Ne mislim previše komentirati izjave zastupnika Bernardića, posebice uz njegovu naknadu pamet jer je bio predsjednik Skupštine i Bandićev prijatelj. Govori o nekakvom natječaju za bokseve, a natječaj javne nabave za bokseve ne postoji jer građani sami odlučuju koji će boks kupiti, tako da ne zna o čemu priča."

Tomašević je kazao da postoji oko 300 odobrenja za postavljanje bokseva na javnim površinama koji su u različitim fazama i dobar dio građana je poduzeo neke korake, ali dobar dio i nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uskoro ćemo objaviti i rokove do kojih će oni koji nisu učinili apsolutno ništa morati do određenog roka ispuniti ciljeve. Zbog novog modela i izvida kojih je bilo više od pet tisuća smo maknuli već 50 posto spremnika s javnih površina", odgovorio je Tomašević. Gradonačelnik je najavio i kazne za one koji nisu ništa poduzeli jer je, tvrdi, nepravedno prema građanima koji odvajaju, zato će se kažnjavati. Ponovio je i kako uskoro kreće odvoz miješanog komunalnog otpada jednom tjedno, a istom frekvencijom odvozit će se reciklirani otpad.

Zarada od filma

Od zakupa gradskog prostora za snimanje filma koje ovih dana traje u Zagrebu, Grad će zaraditi 650 tisuća kuna izravno, a neizravno od poreza i svega što će biti plaćeno još oko 10 milijuna kuna, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Film će se snimati u Zagrebu do početka Adventa, a onda još slijedi nastavak u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo