'Nema mjesta panici, no dobro je da je mlijeko povučeno iz prodaje'

'Sotka je jela hranu koja je zagađena s nekim plijesnima što se kasnije u obliku aflotoksina M1 može pojaviti u mlijeku.

9.2.2013.
10:34
VOYO logo

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo kako se s polica prodavaonica povlači neka od pakiranja Dukatovog i Vindijinog mlijeka, toksikolog Radovan Fuchs u Dnevniku 3 HTV-a je detaljnije pojasnio o čemu se radi. Fuchs je kazao kako je Aflatoksin M1, zbog čije povećane koncentracije je mlijeko povučeno, produkt metabolizma unutar životinje, odnosno da dolazi od stoke.

"Sotka je jela hranu koja je zagađena s nekim plijesnima što se kasnije u obliku aflotoksina M1 može pojaviti u mlijeku. Taj toksin je kancerogen, izaziva eksperimentalno dokazano tumore na jetri", kazao je Fuchs dodajući kako su pojavi toksina iz stočne hrane doprinijele oscilacije u vremenu jer je toksin karakterističan za tople i vlažne krajeve. Kao primjer je istaknuo mogućnost veće koncentracije tog toksina u kukuruzu. Dodao je kako je inače njegova pojava karakteristična za Indiju i druge južne zemlje te da sve naimirnice koje ulaze u Europu se kontroliraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fuchs je rekao da je u Europskoj uniji kao i u Hrvatskoj dopuštena koncentracija aflatoksina M1 0,05 mikrograma po litri mlijeka, dok je u SAD-u deset puta veća i iznosi 0,5 po litri. "Tako da nema mjesta panici, iako je dobro da su mlijeka povučena iz upotrebe", zaključio je.

Minimalna odstupanja

Podsjećamo, iz prodaje se povlači Vindijino trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 3. srpnja 2013. godine, Vindijino UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 24. i 31. svibnja 2013. godine, Dukatovo trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od pola litre, s rokom valjanosti do 24. lipnja 2013. godine te Dukatovo trajno mlijeko "Lagano jutro" s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 25. travnja 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede je potrošačima poručilo kako "nema razloga za zabrinutost", jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo