Nije do pogreške u proizvodnji? / Toksikolog otkrio koje tvari mogu uzrokovati trovanje pa podsjetio na aferu staru 20-ak godina: 'Ulazio je u dućane i špricom...'

Image
Foto: Shutterstock

'Srećom, to su sada blage ozljede, liječenje je jednostavno i nije dugotrajno', rekao je toksikolog Franjo Plavšić

8.11.2023.
16:15
Shutterstock
VOYO logo

Sve je više trovanja povezanih s gaziranim pićima. Kod pacijenata se razvijaju blaži simptomi koji uključuju pečenje i bol, a nakon gutanja proizvoda mogu se javiti bolovi iza prsne kosti i u području žličice trbuha te promijenjen okus namirnice.

"Različite nagrizajuće tvari – kiseline, lužine, dezinficijensi. To su opći simptomi nagrizajućih tvari", pojasnio je toksikolog dr. Franjo Plavšić za N1 odgovarajući na pitanje kakve tvari mogu uzrokovati ovakve simptome. "Pitanje je koliko je tih slučajeva bilo stvarno, a koliko ih je uzrokovano strahom", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji", kazao je i ministar zdravstva Vili Beroš.

POGLEDAJTE VIDEO: Direkt doznaje: U Zagrebu četvrti slučaj trovanja! Ostojić: 'Izbjegavajte sva gazirana pića! Pište običnu vodu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije do greške u proizvodnji?

"U ovakvim slučajevima događaju se histerije, kad se ljudi počnu bojati. I bojat će se sigurno mnogi, no srećom, to su sada blage ozljede, liječenje je jednostavno i nije dugotrajno. Što je to točno bilo, to je sad stvar policije", kazao je.

Plavšić je podsjetio na tzv. mliječnu aferu u Zagrebu od prije 20-ak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nepoznati počinitelj je ulazio u dućane i špricom ubrizgavao neki od naftnih derivata u mliječne proizvode koji su u čašama. U dućanima su vidjeli osobu koja se motala oko polica s mliječnim proizvodima, ali nisu ga uspjeli uvatiti."

U aktualnim slučajevima trovanja Plavšić smatra da vjerojatno nije došlo do pogreške u proizvodnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se u proizvodnji nešto dogodilo, to su velike serije tako da je malo vjerojatna mogućnost da je došlo do velike greške u proizvodnji. U transportu je to moguće, u skladištima i na mjestima na kojima se to prodaje. To je sada stvar policije", zaključio je toksikolog Plavšić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo