Todoriću će suditi i dvoje običnih građana: Tko su suci porotnici i mogu li oni nadglasati profesionalca?

Porota je na hrvatskim sudovima prisutna već godinama, u svim sudskim procesima - osim u onim uskočkim

27.10.2018.
19:30
VOYO logo

Tko će dobiti predmet Agrokor od sudaca - još se ne zna. Istraga nije gotova. Spis se gomila, ali optužnice još nema. Ali ovako bi to moglo izgledati u sudnici. Za kaznena dijela tog tipa - u vijeću su sudac profesonalac i dva obična građanina, dok za dugotrajan zatvor sude dva suca i tri građanina.

Kod sudaca porotnika važno je da su punoljetni, nekažnjavani. A bira ih skupština na 4 godine. Za to što rade - imaju pravo na dnevnice, putne troškove, a naknada ovisi na kojemu su sudu porota - od 20 kuna po satu za općinski do 40 kuna za Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sudnici njihov glas ravnopravan kao onaj od suca

"Suci porotnici su građani. Građani koji su ustvari javnost i koji žele znati i trebaju znati o pojedinim predmetima", kazala je Lana Peto Kujundžić, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda.

U sudnici je njihov glas - ravnopravan kao i onaj od suca. "Oni u teoriji mogu nadglasati, međutim ja ne vjerujem da se to ikad dogodilo, barem ja ne znam za slučaj da se to ikad dogodilo", kazao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudu kako doznajemo, nikad nisu doista srušili, ali znaju se suprotstaviti oko vrste kazne. Peto Kujundžić prisjeća se kako je jednom imala dva građanina porotnika koji su je dva puta nadglasali. "Ja sam se morala s njima složiti", govori.

Različita iskustva

Ivan Topolovec sudac porotnik već je godinu dana. Još nije imao nijednu presudu. I ima samo lijepa iskustva. Iako svjestan da ne može baš puno pomoći. "Pa čujte, pomoći sucu ne mogu puno. Ja sam inače po profesiji trgovac, ali to su sada pravne stvari. Međutim možemo pomoći u onom dijelu što smo mi u svom životu imali doživjeti", kazao je Topolovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Peto Kujundžić imala je različitih iskustava. Od povučenih do aktivnih porotnika. "Moji suci porotnici vrlo često postavljaju pitanja. Postavljaju pitanja strankama, svjedocima, vrlo su aktivni. Ja ih pokušavam upoznat prije s postupkom što ih se očekuje, međutim ako oni zahtijevaju određeno pitanje - ja ću im dozvoliti", kazala je Peto Kujundžić.

Da je Agrokor USKOK-ov predmet, porote ne bi bilo, sudili bi samo - suci profesionalci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo