Nova afera trese Agrokor / Todorićeve transkripte razgovara s državnim vrhom Cvitan je zaprimio još u travnju, ali nije reagirao?

Ivica Todorić nove je trankripte poslao Hrvatskom helsinškom odboru koji ih je proslijedio predsjednici Republike i DORH-u

10.5.2018.
19:05
VOYO logo

Hrvatski helsinški odbor u posjedu je dokumenata koji bi mogli baciti novu sumnju na slučaj Agrokor. Kako doznajemo, riječ je transkriptima telefonskih razgovora i SMS poruka bivših čelnika Koncerna s ljudima iz državnog vrha. 

"To su ispisi telefonskih razgovora i SMS poruka. To nema veze s mailovima koji su objavljeni. Ovo je još malo šire obuhvaćeno. Tu se spominju osobe iz vrha društveno-političkog života RH", kazao je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čičak je dokumente dobio direktno od Ivice Todorića te ih je proslijedio na Pantovčak i glavnom državnom odvjetniku. I dok iz Ureda predsjednice potvrđuju da su kopiju dokumenata zaprimili te ih proslijedili nadležnim institucijama, u DORH-u o tome šute.

Od osoba koje su pregledale dokumente, RTL neslužbeno doznaje kako su u toj dokumentaciji transkripti razgovora Todorića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice Martine Dalić. Čičak to još ne želi potvrditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvršni odbor najavio je da s tim tekstom idemo idući tjedan. Nadglasali su mene novinara i moj novinarski instinkt i ja moram poštivat tu odluku", rekao je Zvonimir Čičak.

Postavlja se pitanje i zašto Todorić dokumentaciju šalje preko HHO-a, ne preko svojih odvjetnika. Dok Čičak uvjerava kako su dokumente dobili i Todorićevi odvjetnici, odvjetnica Jadranka Sloković to demantira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se nova afera kotrlja iza ugla, Index objavljuje nove mailove iz razdoblja nakon 10. travnja kada je Ante Ramljak preuzeo kormilo Agrokora. Za razliku od hotmail dopisivanja, Ramljak i Borg grupa, kako su se nazvali ni danas na naše pozive, mailove i SMS-ove ne odgovaraju. 

U danas objavljenoj komunikaciji više nema Martine Dalić, a u dopisivanju se otkriva kako su angažirani Alix Partners.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općeniti je zaključak da 3 ponude (McKinsey, Alix i E&Y) pokrivaju većinu traženog scopa kvalitetno, dok su dvije ponude (BCG i Roland Berger) jako fokusirane na operational improvements i malo 'tanke' što se tiče vođenja procesa restrukturiranja. Povrh toga, McKinsey je u dosta očitom konfliktu, tako da (po meni) ne dolaze u obzir”, stoji u mailu kojeg je poslao Marko Delić.

Deliću je odgovorio Ante Ramljak: "Svaka čast, majstore! Grupa Borg, sretan Vam Uskrs! Ponosan sam što jašem s vama!". Nakon toga Ramljak potpisuje ugovor s AlixPartners koji su angažirali Texo Managment, Altera Savjetovanje i InterCapital - redom tvrtke koje su s Dalić na hotmailu pisali Lex Agrokor, te u njegovoj provedbi zaradili milijune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak afere Hotmail analizirao je i reporter RTL-a Zoltan Kabok koji doznaje kako je riječ o hrpi papira bez pečata i potpisa na kojima se nalaze transkripti razgovora i SMS poruka koje se odnose na neke najviše državne dužnosnike i to, prema neslužbenim informacijama, od travnja 2017. godine. 

Prema neslužbenim informacijama, glavni državni odvjetnik bio je iznimno zatečen činjenicom da je njegov prethodnik, Dinko Cvitan, to dobio još 14. travnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitavu situaciju na svojem je blogu komentirao i Ivica Todorić objavivši kako cijeli slučaj više nije predmet samo za DORH-a, pravosuđa i policije već za FBI.

Tko stoji iza čitave priče pokušao je prokomentirati i bivši visoki dužnosnik obavještajne zajednice, Smiljan Reljić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško da treća osoba dođe do ispisa SMS-ova ili bilo kakve komunikacije ako se tu radilo o obradi službe jer su to uvijek zaštićeni papiri i svaki od njih bi trebao nositi oznaku tajne. Po mojoj procjeni, ovdje se ne radi o tome, nego su akteri cijele priče unutar sebe stvoriti grupu i jedan od članova te grupe je slaba karika putem koje su mailovi iscurili van", kazao nam je Reljić.

HHO će idući tjedan predočiti sadržaj dokumentacije, a konačnu procjenu dat će DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo