KRAJ ERE / Todorić za RTL nakon brisanja Agrokora iz sudskog registra: 'To je kriminal'

Ukupan dug tvrtke 2017. je bio 56 milijardi kuna, a na računima kompanije bilo je svega šest kuna

13.10.2022.
19:36
VOYO logo

I službeno je gotovo. Agrokora više nema, izbrisan je iz sudskog registra. I dok se Fortenova hvali kako je uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, bivši vlasnik Ivica Todorić za RTL poručuje sve je to veliki kriminal.

"To je kriminal. Hrvatski sudovi su u službi tog kriminala. Za ovo što su napravili će odgovarati svi koji su u tome sudjelovali te će se pokrenuti postupci pred međunarodnim sudbenim tijelima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredna uprava ForteNova s Fabrisom Peruškom s tim se ne bi složila. U samo godinu dana, kažu, normalizirali su poslovanje. Završili pregovore s vjerovnicima. Otkako su preuzeli kompaniju, u travnju 2017., u potpunosti su platili dugove za 2400 mikro i malih dobavljača. U cijelom procesu bilo je obuhvaćeno 77 kompanija. Ukupan dug tada je bio 56 milijardi kuna, a na računima kompanije bilo je svega 6 kuna.

Prije Peruška za restrukturiranje Agrokora bilo je zaduženo nekoliko ljudi. Među njima i Antonio Alvarez Treći. Čovjek koji je u slobodno vrijeme stvarao i izvodio dance glazbu pod pseudonimom A3. U travnju 2017. godine kao glavni direktor za restrukturiranje Agrokora govorio je kako nema garancije da će uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRAVOMOĆNO RJEŠENJE /

Agrokor otišao u povijest: Tvrtka izbrisana iz Sudskog registra

Image
PRAVOMOĆNO RJEŠENJE /

Agrokor otišao u povijest: Tvrtka izbrisana iz Sudskog registra

Samo par dana kasnije stigao je i Ante Ramljak kao izvanredni povjerenik Agrokora. U istom mjesecu kao i Alvarez Treći govori kako je pred njima vrlo težak i zahtjevan zadatak, bitka za Agrokor!

Pod njegovim vodstvom izvanredna uprava zadužila se za još pola milijarde eura. A revizija je pokazala da je stanje gore nego što se mislilo. Kritiziran zbog velikih savjetničkih naknada, Ramljak je na kraju, nakon manje od godinu dana podnio ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s izvanrednom upravom, protiv Ivice Todorića podignuta je i optužnica. Jedno vrijeme od hrvatskog pravosuđa pobjegao je u London.

A onda u Remetincu proveo 13 noći, pa se u intervjuu za RTL požalio kako teško živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok mu je država oduzela sve, sada se najveća bitka vodi oko forenzičko financijskog vještačenja tvrtke KPMG koje tvrdi kako su Todorići s računa švicarske tvrtke podizali gotovinu i plaćali privatne troškove njezinim kreditnim karticama. Todoriće se sumnjiči i da su za 660 tisuća eura dizajnerskim namještajem uredili Kulmerove dvore. No optužnica još nije potvrđena, pa je upitno kako će cijeli taj slučaj i završiti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo