Boravio u Beogradu? / Todorić u bijegu - europske policije tragaju za njim: hoće li se sam predati ili čekati uhićenje?

Praksa suda u Londonu, koji će odlučivati hoće li se i kada Ivica Todorić izručiti Hrvatskoj, pokazuje da o sličnim slučajevima odlučuju mjesecima

24.10.2017.
18:39
VOYO logo

Ivica Todorić ima sve manje prostora za pravne manevre i izbjegavanje izlaska pred istražitelje. Nakon što je za njim raspisan europski uhidbeni nalog, traže ga i policije 192 zemlje Interpola. Može im se sam predati, ali i čekati uhićenje. Najgora opcija bila bi - bijeg. 

Sud u Londonu odlučivat će hoće li se - i kada - Ivica Todorić izručiti Hrvatskoj. Jasno, ako ga britanska policija pronađe prije nego što se opet izgubi u Šengenskom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakva specijalna potraga se ne vrši, ukoliko policija naleti na tu osobu tada ju lišava slobode, a postoji mogućnost da se i sama javi na osnovi toga što zna da ju se traži na ovaj ili onaj način", objašnjava nam odvjetnik Goran Mikuličić.

Europski uhidbeni nalog na snazi je već 24 sata, ali Todorić nije pronađen. Britanska policija bi, tvrdi profesor kaznenog prava u Zagrebu, morala biti aktivnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Britanska bi policija morala postupati jednako kao i hrvatska policija pod pretpostavkom da se osumnjičenik nalazi na teritoriju Republike Hrvatske. Dakle provoditi sve proaktivne radnje s ciljem lociranja i uhićenja osumnjičenika", ističe prof. dr. Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kako Todorić do ovog trenutka nije priveden, očito je da nije na adresi na kojoj je po plavoj Interpolovoj tjeralici bio lociran. Možda je potražio novo sklonište, a možda će se sam prijaviti policiji koja ga vodi na sud a onda ima dvije opcije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pristane na predaju onda se u roku od deset dana izvršava, a ako ne onda u roku od 21 dan mora biti zakazano ekstradicijsko ročište", objašnjava Derenčinović.

Todorić bi, nakon uhićenja, trebao biti u zatvoru - kao što bi, da je u Hrvatskoj, bio u Remetincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve opcije su otvorene - moguća je pritvorska mjera do predaje, moguća je druga mjera opreza - elektronska narukvica, ili ništa od toga", otkriva nam odvjetnik Goran Mikuličić.

Britanci mogu zaštiti Todorića od izručenja ako mu, primjerice, povjeruju da se protiv njega vodi politički proces. U suprotnom, Todorić ne bi smio odugovlačiti dulje od 60 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje još neke mogućnosti produljenja, ali u tom slučaju se informira Eurojust, Vijeće Europske unije, primjerice pritiskom prema zemlji. Prosječno vrijeme izvršenja naloga je 46 dana", kazao nam je profesor Derenčinović.

Ako se nađe u zemljama izvan Europske unije, kao npr. Srbiji gdje je navodno viđen prije nekoliko dana, tada bi ga trebala dočekati i crvena tjeralica Interpola - a u tom slučaju o izručenju konačno odlučuje ministar pravosuđa te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici oca i sinova Todorić viđeni su i danas na zajedničkom sastanku. Obrana Ivice todorića podnijela je i žalbu na istražni zatvor koji mu je određen. A tek će uskoro moći vidjeti cijeli spis.

"Spis koliko sam neformalno čuo ima preko 50 tisuća stranica, čak 100 tisuća, to je puno za listanje a kamoli za proučavanje", kazao nam je Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga će očito dugo trajati. Ako Ivica Todorić i dalje ostane nedostupan, DORH bi mogao za njega tražiti zatvor - ne samo zbog utjecaja na svjedoke - nego i zbog bijega iz zemlje. S obzirom na štetu za koju ga se sumnjiči - tu bi jamčevinu čak i on teško mogao platiti.

Više detalja doznajte u javljanju uživo Gorana Latkovića iz Londona, koje možete pogledati u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo