TO SE NIJE SMJELO DOGODITI: / Ministar obrane upozorio na problem oko smjene šefa SOA-e Lozančića

Image
Foto: Pixsell, Goran Jakuš

"Povjerenje u šefa Sigurnosno obavještajne agencije je nužno", rekao je Josip Buljević, ministar obrane komentirajući jutros na Hrvatskom radiju smjenu Dragana Lozančića, ravnatelja SOA-e.

24.2.2016.
10:06
Pixsell, Goran Jakuš
VOYO logo

Iako nije želio ulaziti u detalje razrješenja što ga je zatražila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Buljević je dodao kako mu je žao što se takve smjene događaju uz medijsku halabuku. "To bi se trebalo raditi diskretno", naglasio je ignorirajući, međutim, činjenicu da je medije o svom zahtjevu za smjenu šefa SOA-e obavijestila upravo predsjednica.

Štedljiv vojni budžet

U Ministarstvu obrane ovih se dana intenzivno radi na proračunu, no ni o njegovoim detaljima Buljević još nije spreman govoriti, iako bi do 10. ožjka trebao bit poznat cijeli državni proračun RH. Ipak otkriva da će vojni budžet biti štedljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas će pred saborskim Odborom za obranu Buljević sa svojim suradnicima braniti plan nabavke helikoptera Kiowa od SAD. Riječ je o 16 izvidničko-napadačkih helikoptera vrijednih 250 milijuna dolara, dok bi ih Hrvatska trebala platiti 30-ak milijuna dolara. "Očekujemo konsenzus parlamentarnih stranaka o toj nabavci, jer ona predstavlja modernizaciju HV-a", rekao je Buljević pozvavši istovremeno kolege iz Srbije da se ne boje Hrvatske, niti najavljene nabavke raketnih lancera.

RH još ne treba vojsku na granici

"Ta nabavka je samo u razmatranju", objasnio je hrvatski ministar obrane koji smatra kako Hrvatska ne treba još, kao Slovenija i Mađarska, slati vojsku na granicu budući da razina prijetnje od migrantske krize još to ne zahtjeva. "Međutim, Hrvatska vojska je spremna i za tu vrstu zadaća", potvrdio je Buljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima moguće otvaranje Jadranske migrantske rute ne smije se rješavati na teritoriju Hrvatske, već na grčko-turskoj granici.

Moguće smanjenje broja službenika u MORH-u

"Iznimno nam je potrebna Strategija nacionalne sigurnosti i bilo bi jako važno da se taj dokument što prije donese", kazao je Buljević podsjećajući da Hrvatska ima strategiju još iz 2002. godine. Odgovarajući na pitanje o mogućem smanjenju broja pripadnika HV-a, ministar je rekao da je 15 tisuća vojnika optimalno za hrvatske oružane snage, ali da ima prostora za kadrovska smanjenja u MORH-u. Nada se da će se to realizirati prirodnim odljevom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako ne podržava ideju o ukidanju Ministarstva branitelja i prebacivanja njihove problematike u MORH, dok u Milijanu Brkiću vidi dobrog budućeg ministra branitelja. Budući da su godinama radili u SOA-i poznate su mu Brkićeve organizacijske sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo