'TLO JE POČELO TONUTI, KUĆE SE ODVAJAJU!': / Otvaraju se rupe u tlu na Baniji, razmišlja se čak i evakuaciji stanovnika

Image

U Mečenčanima bi uskoro moglo biti više rupa nego stanovnika, tako da se razmišlja i o evakuaciji: 'Tlo je počelo tonuti, kuće se odvajaju'

4.2.2021.
20:13
VOYO logo

Nakon što su novi potresi na području Banije povećali broj rupa u zemlji, kojih je trenutačno više od 70, nije isključena mogućnost evakuacije dijela stanovništva. Pored rupa, otvaraju se i rasjedi i klizišta, a ako se nastavi ovim tempom u Mečenčanima će biti više rupa nego stanovnika. Na dan ih se otvori po dvije, javlja Dnevnik.hr.

Redaju se i kontejneri ispred škole, a na tom terenu priprema se naselje za moguću evakuaciju stanovništva. Problem je što se rupe stvaraju u blizini kuća, pri čemu se jedna od najvećih nalazi kod kuće iz koje je jedna osoba morala napustiti svoj dom. Dok stručnjaci ne ispitaju što se krije ispod zemlje, ljudi na području Mečenčana ne bi smjeli obnavljati svoje kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je treća najveća rupa u mjestu. Svakim danom se najmanje metar proširi i u širinu i u dužinu", rekao je Stjepan Cvitkušić, Mečenčani. "Ja osobno ne strahujem, prošao sam i logor i rat tako da me više ništa ne može iznenaditi, ako dođe do urušavanja morat ćemo iselit i to je to", dodaje Cvitkušić.

Image
JOŠ JEDAN SLABIJI POTRES ZATRESAO PETRINJU: /

'Jaka i vrlo glasna eksplozija; Ima li muških? Trebala bih se udati ove godine'

Image
JOŠ JEDAN SLABIJI POTRES ZATRESAO PETRINJU: /

'Jaka i vrlo glasna eksplozija; Ima li muških? Trebala bih se udati ove godine'

Voda šikljala u zrak

Kuće ne bi smjeli obnavljati ni stanovnici Bresta Pokupskog jer je ondje usred potresa nastao veliki rasjed i voda je šikljala dva metra u zrak. Na tom se području provode se geoistražni radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već se odmah nakon potresa primijetilo da su određeni objekti koji su od statičara dobili ocjenu zeleno, u stvari, imaju veliki problem sa temeljnim tlom gdje dolazi do tonjenja ili naginjanja objekata", govori Mario Bačić, Građevinski fakultet Zagreb, zavod za geotehniku.

Za vrijeme potresa došlo je do rasjeda i to se dogodilo Andreji Pereković koja je zajedno s obitelji više od mjesec dana bez vode. "Tlo je počelo tonut, odvajaju se, nama se odvaja terasa od kuće i propada. Drugim se ljudima i kuće odvajaju i tonu skupa s tom zemljom. No, i prije potresa je bilo problema s vodom. Nikad nije u našoj ulici bila pitka, koristila se samo za sanitarne potrebe. Godinama već tražimo taj vodovod", rekla je Pereković, Brestje, javlja Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo