tvrtka golar Viking management / Tko u Splitu prima plaću veću o 100.000 eura? 'Sve je moguće u ovoj državi, sve'

Prema podacima iz Fine riječ je o tvrtki Golar Viking management koja upravlja LNG terminalom na Krku

8.6.2022.
20:30
VOYO logo

Prosječna mjesečna neto plaća od 778 tisuća i 670 kuna - vijest je odjeknula poput bombe i o njoj od jučer priča cijela Hrvatska.

Tko to od njih prima mjesečnu plaću veću od sto tisuća eura, pitaju se Splićani. Prema podacima iz Fine za 2021. godinu, toliki neto iznos prima zaposlenik tvrtke sa sjedištem u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bogami lijepa cifra. Bogami taj će se brzo obogatiti”, kazao je Ernest Justinberg iz Splita.

„Sve je moguće u ovoj državi, sve“, kaže Nenad Gabrić iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nešto mi je prijateljica pričala i stvarno nisam sigurna koja je to firma, ne mogu se sad sjetiti imena. Mene samo zanima zašto ja tamo ne radim”, tvrdi Ana iz Splita.

Image
RADE ANALIZU SUSTAVA /

Malenica o prosvjedu sindikata: 'Pripremamo novi zakon o sustavu plaća, iduće godine mora stupiti na snagu'

Image
RADE ANALIZU SUSTAVA /

Malenica o prosvjedu sindikata: 'Pripremamo novi zakon o sustavu plaća, iduće godine mora stupiti na snagu'

Prema podacima iz Fine riječ je o tvrtki Golar Viking management koja upravlja LNG terminalom na Krku. No ipak kako doznajemo nije riječ o plaći za jednog zaposlenika nego za njih 65. Pomoraca koji rade itekako mukotrpan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To dvoje koji rade u uredu su prijavljeni prema Zakonu o radu, tih 63 koji rade na brodu rade prema Pomorskom zakonu. I onda se to kao takvo nije moglo prijaviti prema Fini pa je na ukupni iznos koji se odnosi na plaće svih uposlenika su prijavljena samo dva čovjeka. Ali to nije istina, znači prava istina je ako ćemo u prosjeku plaća ispadne oko 24 tisuće kuna”, objašnjava Igor Mihovilović iz Golar Viking managementa.

Sanjin je cijeli radni vijek proveo kao kapetan duge plovidbe. Radio je za strane kompanije, no odmah mu je bilo jasno da to ne može biti plaća za jednog pomorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne, ne, ne 780 tisuća kuna, to bi bilo preko 100 tisuća eura. Ne, ne, ne, to ne može. Pazite to je vjerojatno za više njih, znate to je plaća za više njih. Ako ćemo govoriti o godišnjoj to može biti”, tvrdi Sanjin Dumanić, kapetan duge plovidbe u mirovini.

Ekonomski stručnjaci nas uvjeravaju kako ipak zaposlenici u stranim tvrtkama imaju puno bolja primanja od onih koji rade za domaće poslodavce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Radi se u pravilu o stranim firmama koje su neka vrsta monopola. Konkretno u ovom slučaju radi se o monopolu upravljanja LNG – ijem. Sve mi to uredno plaćamo, a u svemu je dobro što oni prikazuju da isplaćuju tolike plaće, pa onda plate i sve poreze i doprinose koje treba iskazati“, izjavio je Željko Garača, ekonomski stručnjak.

Mjesečna plaća od gotovo 780 tisuća kuna – zvučalo je predobro da bi bila istina. Iako ni 70 tisuća nije za baciti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo