pregovori, pregovori... /

HNS sve bliži koaliciji s HDZ-om: Štromar postaje ministar graditeljstva, Vesna Pusić ide u Ženevu?

U HDZ-u nemaju ništa protiv koalicije s HNS-om

6.6.2017.
18:48
VOYO logo
Image

Članovi stranke dolaze na sjednicu Predsjedništva HNS-a

Image

Članovi stranke dolaze na sjednicu Predsjedništva HNS-a

U Klubu HDZ-a je ukupno 57 zastupnika, od kojih je 55 HDZ-ovaca. 

Plenković može računati na glas zastupnika HRAST-a, ali ne i Brune Esih. Slično i sa Zlatkom Hasanbegovićem. HDZ-u su bliska i 4 zastupnika Kluba Hrvatske demokršćanske stranke, HSLS-a i HDSSB-a, kao i četiri zastupnika reformista, Bandićevaca i HSLS-ovaca. S njima HDZ ima 64 ruku. Pribrojimo li im i nezavisnog Željka Lackovića - dolazimo do 65 ruku. Zastupnika manjina ima 8, ali nisu svi u jednom Klubu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rom Veljko Kajtazi je u Klubu HNS-a, Talijan Furio Radin u Klubu IDS-a, dok zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković nije ni u jednom. SDSS ima 3 zastupnika. Zastupnici manjina u pravilu podržavaju Vladu. Međutim, za sad nije poznato hoće li Kajtazi i Radin glasati za Vladu pa Plenković može računati na najviše 6 manjinskih ruku. Time smo došli do 69 ruku. Klub Promijenimo Hrvatsku ima 3 zastupnika i s njima bi Plenković došao do 72 ruke. 

Ako pridobije Silvana Hrelju iz HSU-a, imat će 73 ruku. Premijer može probati zagrabiti i među nezavisne. Tu ima čak pet ruku koje bi mu bile dovoljne za tanku većinu od 78 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporterka RTL-a Ivana Franić javila je da neslužbeno doznaje da je HNS sve bliži koaliciji s HDZ-om. Kako RTL doznaje, Predrag Štromar bio bi ministar graditeljstva što znači da bi HDZ-ovac Lovro Kuščević morao otići s te funkcije. Isto tako, navodno bi u slučaju suradnje Vesni Pusić bilo dato diplomatsko mjesto u Ženevi.

S druge strane, reporterka RTL-a Damira Gregoret javlja da u HDZ-u nemaju ništa protiv suradnje s HNS-om. 

Pogledajte video.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike