TKO SU ZARAŽENI KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ? / Objavljena analiza prema zanimanjima, jedna grupa je najrizičnija

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Objavljena je prva analiza zaraženih koronavirusom prema zanimanju u Hrvatskoj; čak četvrtina zaraženih su umirovljenici, a za 588 od 2049 zaraženih nije poznato zanimanje

27.4.2020.
9:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je na uvid klasifikaciju zaraženih koronavirusom po zanimanjima koja se koristi na međunarodnoj razini. Odgovor o zanimanju nije obavezan, tako da je za 588 osoba od ukupno 2049 navedenih, navedeno kako im je zanimanje nepoznato, javlja Jutarnji list.

Iako nisu vidljiva pojedinačna zanimanja kao što su liječnik, pekar, vozač ili građevinar, Jutarnji list kaže kako je vidljivo da je, primjerice, u kategoriji uslužnih djelatnosti i trgovine zaraženo 236 osoba. Građevinari su također radili, a podvedeni su u dvije skupine, jedna je "zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji", a druga nosi ime "jednostavna zanimanja". U te dvije skupine ima ukupno 72 zaraženih, što bi moglo potvrditi sve raširenije uvjerenje da se virus teško širi na otvorenom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtina zaraženih su umirovljenici (490), a samo 16 od ukupnog broja zaraženih je nezaposleno. Zaražena su i 202 znanstvenika, 46 školaraca i 29 djece vrtićkog uzrasta. Za čak 588 nije poznato zanimanje, navodi Jutarnji list.

Image
OTKRIVENO KOLIKO SU TRGOVINE ZARAĐIVALE VIKENDOM: /

Hoće li manevar HDZ-a s neradnom nedjeljom sada postati i epidemiološki problem?

Image
OTKRIVENO KOLIKO SU TRGOVINE ZARAĐIVALE VIKENDOM: /

Hoće li manevar HDZ-a s neradnom nedjeljom sada postati i epidemiološki problem?

Nisu potpuni podaci

"Ono što je važno za napomenuti jest da ukupan broj oboljelih je nešto veći od broja oboljelih koji su službeno objavljeni, jer među ovima u našoj bazi nisu samo potvrđeni slučajevi već ima vjerojatnih slučajeva (to su oni koji nisu laboratorijski dokazani), a ima i prijava koje su još u obradi, tj. možda budu po završetku obrade potvrđeni, a možda budu odbačeni (tj. možda se pokaže da nisu pozitivni na Covid-19). Međutim, ti vjerojatni slučajevi i slučajevi koji su još u obradi ne utječu bitno na strukturu oboljelih po zanimanju", rekao je za Jutarnji list voditelj epidemiološke službe HZJZ-a, Bernard Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Krunoslav Capak također tvrdi kako podaci nisu potpuni za neke detaljnije zaključke i analizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo