TKO S / U RODITELJI MINISTRICE ŽALAC? U 90-ima su postali dio slavonskog establišmenta, majka masno zarađivala na stečaju

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Probitačna majka ministrice Žalac, poznata kao stečajna upraviteljica brojnih tvrtki, tijekom godina je očito dobro zarađivala, a otac je sa željeznice otišao u mirovinu

20.3.2019.
11:51
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Automobil inače vrijedan oko 50.000 eura, čiji jednodnevni najam stoji najmanje 1250 kuna, a nalazi se u dvorištu ministrice Gabrijele Žalac (ne i u njezinoj imovinskoj kartici), koriste ministričini roditelji, tvrdila je Žalac u jutrošnjoj izjavi medijima u Hrvatskom saboru. A luksuzni Mercedes u njezinom dvorištu stoji zato jer u dvorištu roditelja za njega trenutačno nema mjesta. Barem tako tvrdi sama ministrica.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

MINISTRICA ŽALAC O LUKSUZNOM AUTOMOBILU U NJEZINOM DVORIŠTU: 'Auto je od mojih roditelja, ne razumijem zašto takva prašina'

Image

MINISTRICA ŽALAC O LUKSUZNOM AUTOMOBILU U NJEZINOM DVORIŠTU: 'Auto je od mojih roditelja, ne razumijem zašto takva prašina'

A tko su roditelji koji si mogu priuštiti najam tako skupocjenog vozila? Prema pisanju Jutarnjeg lista, ministrica je rođena 1979. u obitelji Ivanković, kao kći ekonomistice i oca zaposlenika Jugoslavenskih željeznica, koji su se početkom 90-ih učlanili u HDZ i postali dio istočnoslavonskog establišmenta.

Zarada na stečaju

U vrijeme kada su se u ratom devastiranoj Slavoniji zaredali stečajevi, ministričina majka Vinka Ivanković postaje stečajna upraviteljica, a među brojnim stečajevima višestruku ulogu u obiteljskoj povijesti Ivankovićevih odigrao je stečaj Županjske banke. Na njemu je Gabrijela Žalac pisala i svoj diplomski rad, no o kraju banke koja je skončala likvidacijom nije mogla pisati jer se on dogodio nakon 12 godina. Vinka je, pak, na tom stečaju računicom Jutarnjeg, zaradila 1,460.000 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinka Ivanković danas je šefica Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ministričin otac, doznaje Net.hr, danas je u mirovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brat zaposlen u Gradu Zagrebu

Brat ministrice Žalac, Ivan Ivanković, zaposlen je u Gradu Zagreba, doznaje Index. Pritom i dosta brzo napreduje. Naime, za Bandića radi od rujna 2018., a već je imenovan za pomoćnika pročelnika za energetiku, gospodarenje energijom i energetski održivi razvoj u Gradu Zagrebu.

Ured mu je na Trešnjevci, a iako ima pravo koristiti službeno vozilo, na službenom parkingu stoji njegov privatni Passat. Podsjetimo, jutros je ministrica Žalac rekla da automobil roditelja stoji u njezinom dvorištu "jer je brat dovezao svoj automobil pa kod roditelja nema mjesta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od vježbenice do ministrice

Gabrijela Žalac studirala je ekonomiju uz rad. Od 2002., kada je stekla diplomu, radi u županijskom uredu Vukovarsko-srijemske županije. Počela je kao vježbenica, a potom kao stručna suradnica u uredu tadašnjeg župana, HSS-ovca Nikole Šafera, ali i poslije u vrijeme Bože Galića. Žalac se 2007. učlanila u HDZ i napredovala na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. i pročelnice.

Tu će godinu posebno pamtiti jer je u siječnju imenovana direktoricom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., a u listopadu je postala i ministrica. Za uspon na ministarsku dužnost od velike joj je pomoći, kako neslužbeno doznajemo u HDZ-u, bila preporuka moćnog čovjeka slavonskog HDZ-a i potpredsjednika te stranke Tomislava Čuljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo