Tko su novi igrači Jadranke Kosor?

27.12.2010.
17:25
VOYO logo

Martina Dalić (1967.) na mjesto ministrice financija dolazi iz Partner banke, gdje je bila predsjednice Uprave. No, u politici ili točnije u Ministarstvu financija nije prvi put. Ondje je već bila desna ruka ministra Šukera i pamte je kao vrlo strogu.

Završila je postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U vrijeme HDZ-ove Vlade Zlatka Mateše odlazi u Ministarstvo financija, gdje je bila na čelu Uprave za makroekonomske analize i prognoze te je bila načelnica Odjela za makroekonomske prognoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S funkcije ministrove pomoćnice 1997. prelazi u Privrednu banku Zagreb, da bi se ponovno vratila u političke vode nakon pobjede HDZ-a na izborima. Tada u Ministarstvo financija dolazi na mjesto državne tajnice i šefice Središnjeg ureda za državnu strategiju i koordinaciju EU. U siječnju 2008. ponovno napušta Ministarstvo i odlazi u bankarske vode. Ovaj put u Partner banku, dakle u privatni sektor.

Mediji je opisuju kao dobru ekonomisticu te navode kako svoje stavove obrazlaže čvrstim ekonomskim objašnjenjima. Za razliku od dosadašnjeg ministra, izbjegava političke fraze, ali nije niti sklona čestim medijskim istupima. U stanju je, navode, okupiti stručnjake, napraviti bolne rezove, te vjeruju kako Hrvatskoj pod njenom palicom neće trebati MMF. Živi bili pa vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srezao satnicu i plaće radnicima

Novi potpredsjednik Vlade zadužen za investicije dolazi opet iz redova Hrvatske udruge poslodavaca. Riječ je o Domagoju Ivanu Miloševiću, koji je do dolaska u Vladu bio šef Nadzornog odbora HUP-a. U kratkom vremenu, on je nakon Đure Popijača već drugi visokopozicionirani Vladin dužnosnik koji je u fotelju na Markovu trgu 'uletio' iz udruge poslodavaca. Milošević je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a potom je završio i poslovnu školu IEDC te 2004. stekao titulu Master of Business Administration.

Danas je većinski vlasnik Pastor Grupe d.d. te njen predsjednik Nadzornog odbora. Pažnju šire javnosti na sebe je privukao kada je ušao u Ekonomsko vijeće Ive Sanadera, ali i kada je u borbi s krizom postao prvi privatnik koji je svojim zaposlenicima smanjio satnicu, a time i plaće za 20 posto. Bio je aktivan i u udruzi izvoznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelo MORH-a dolazi Davor Božinović (1961.), nestranačka osoba. Na novu funkciju dolazi s mjesta državnog tajnika za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Bio je veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori, obnašao, između ostalog, funkciju državnog tajnika za europske integracije te predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od borbe za lokalne do ministarskih fotelja

Dosadašnji glavni tajnik HDZ-a, koji je posljednjih dana u javnosti pretežno progovarao o navodnom postojanju crnog fonda te stranke, Branko Bačić (1957.) iz Sabora će zasjesti u fotelju ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Rođeni je Dubrovčanin, diplomirao je na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, a prije no što je došao na dužnost državnog tajnika za more bio je i načelnik Općine Blato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi ministar kulture u javnosti je također poprilično poznat. Do jučer je vodio zagrebački HDZ te se čak 2009. s Milanom Bandićem borio za mjesto zagrebačkog gradonačelnika. Riječ je o HDZ-ovcu Jasenu Mesiću, koji je dosad bio i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

U svojoj karijeri bio je i pomoćnik ministra kulture te radio na brojnim znanstvenim projektima. Diplomirao je povijest i arheologiju te trenutno pohađa postdiplomski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201012270330006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo