TKO JE KRIV ZA NASILNE POKUŠAJE MIGRANATA DA PRIJEĐU GRANICU: / 'Iza svega stoji hrvatski državljanin iz Irana s podebljim dosjeom'

Image
Foto: HRT

U emisiji "Otvoreno" govorilo se o migrantskoj krizi, treba li Hrvatska na granicu s BiH poslati vojsku i dignuti žicu

26.10.2018.
8:57
HRT
VOYO logo

U sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" raspravljalo se o migrantskom valu u BiH, kako spriječiti eskalaciju migrantske krize u regiji te treba li Hrvatska na granicu s BiH poslati vojsku i dignuti žicu. Ispostavilo se da je za nasilne pokušaje migranata da prijeđu granicu glavni krivac hrvatski državljanin podrijetlom iz Irana.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, uvjeravao je da je sada sigurnosno stanje pod kontrolom te da je policija BiH migrante udaljila na zaobilazni put koji ide prema Velikoj Kladuši. Priznao je, doduše, da postoji mogućnost ponovnog organiziranog pokušaja migranata da prijeđu granicu s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni krivac za nasilne pokušaje prelaska granice je hrvatski državljanin

Međutim, najzanimljivija Galićeva informacija bila je da je granična policija BiH uhitila jednu osobu koja je, navodno, hrvatski državljanin podrijetlom iz Irana, i to iz razloga što je upravo ona kriva za nasilne pokušaje prelaska državne granice.

"Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelazaka državne granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor", rekao je Galić te dodao da tu osobu dovode u vezu s krijumčarenjem ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TIJEKOM NOĆI NOVI SUKOB NA GRANICI: /

Migranti teško ozlijedili jednog policajca, granica je i dalje zatvorena

Image
TIJEKOM NOĆI NOVI SUKOB NA GRANICI: /

Migranti teško ozlijedili jednog policajca, granica je i dalje zatvorena

Osumnjičeni je poznat policiji

Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu, potvrdio je Galićeve riječi. Rekao je da je ta osoba poznata policiji, da ima podeblji dosje te da je već više puta privođena i prijavljivana zbog krijumčarenja ljudi.

"Ovo što se događa na GP Maljevac nije slučajno. Indikativno je da se usklađena akcija po izbjegličkim centrima dogodila u BiH i Srbiji. Prije četiri dana dobili smo informaciju da se šire lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice i da se priprema određeni broj migranata kako bi došli na granicu i probijali granične prijelaze", rekao je Ničeno naglasivši da je hrvatska policija spremna zaštititi državnu granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo li se bojati migranata?

Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, rekao je da se načelno ne trebamo bojati migranata, ali da ipak među njima postoje i opasni ljudi koji nemaju dobre namjere. Istaknuo je ipak da je opasno što je u Europi ta migrantska tema postala najznačajnija tema svih izbora te što se dogodio rast popupulizma koji je uzrokovan migracijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike