TKO JE VJERODOSTOJNIJI? / Stručnjak analizirao prepucavanje na liniji 'Raspudić-Jandroković-Plenković

Image
Foto: Patrik Macek/Davorin Visnjic/Marko Dimic/PIXSELL
25.5.2020.
20:34
Patrik Macek/Davorin Visnjic/Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

Politički analitičar Višeslav Raos komentirao je za N1 početak predizborne kampanje, poručivši da svaka kampanja ima i osobne poruke i osobne obračune. No, nada se da ćemo se više baviti i drugim stvarima, sadržajem i programom.

"Jedan od glavnih aduta napada svih desno od HDZ-a na HDZ je da Plenković i mnogi drugi iz te stranke ne odgovaraju vrijednostima, da su u vrijednosnom raskoraku, u tom smislu zanimljivi su međusobni napadi sada HDZ, Raspudić, MOST, tko je vjerodostojniji demokršćanin“, poručio je komentiravši verbalna nadmetanja Nine Raspudića, Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića nakon jučerašnjeg Raspudićevog gotovanja u emisiji Nedjeljom u 2 HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RASPUDIĆ ODGOVORIO JANDROKOVIĆU NA IZJAVU 'O TROJE DJECE S ISTOM ŽENOM': /

'On je umiljato dijete četiriju političkih mama'

Image
RASPUDIĆ ODGOVORIO JANDROKOVIĆU NA IZJAVU 'O TROJE DJECE S ISTOM ŽENOM': /

'On je umiljato dijete četiriju političkih mama'

Prikladnije bi bilo da su izbori u rujnu

Raos je rekao da drugi val epidemije može i ne mora doći te da bi bilo prikladnije da su izbori u rujnu, no da kao država možemo normalno i pošteno i u ovim okolnostima održati izbore. "Treba voditi računa o sve tri skupine, biračima u Hrvatskoj, pa u Zagrebu gdje smo imali potres, i zatim o državljanima izvan RH, gdje još postoje strože mjere i zabrane kretanja“, rekao je.

Dodaje kako izbori na ljeto, sami po sebi nisu sporni, ali da je činjenica da u Hrvatskoj zna biti jako vruće, ljudi su izvan prebivališta na dugačkim godišnjim odmorima, a velik broj radi u turizmu i na sezonskim poslovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je naš izborni sustav, unatoč kritikama, vrlo prohodan te da Vladu ima izgleda sastaviti onaj tko skupi više od 60 mandata. "Naš sustav svaki ciklus omogućava ulaz neke nove opcije, ali generalno ovi brzi izbori odgovaraju većim strankama zbog brže mobilizacije, iako će sigurno netko od izazivača ući u Sabor, nešto su bolji uvjeti za veće stranke. Mislim da je scenarij bliži 2016. nego 2015. godini“, ustvrdio je.

Promjena izbornog zakonodavstva

Smatra kako bi za eventualno mijenjanje izbornog zakonodavstva trebalo jasno javno savjetovanje, široka i kvalitetna rasprava i ciljevi koje želimo postići. "Za početak ono što nam je Ustavni sud naložio, trebamo uskladiti granice izbornih jedinica. Smatram da ih u tom slučaju trebamo otkrojiti na način da prate županijske granice“, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da ne bi bilo loše uvesti više preferencijskih glasova, iako nam rezultati pokazuju da glavnina zastupnika nije tako izabrana. „Još ne vidimo da se taj institut masovno koristi, iako vjerojatno bi da postoje tri umjesto jednog. NO tu je i interni, vrlo visok prag od 10 posto unutar liste, koji su stranke stavile radi svoje kontrole“, poručuje i kaže kako se time treba baviti nakon izbora, iako upozorava da ćemo opet biti u stisci zbog lokalnih izbora koji su u svibnju iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo