istraga državnog odvjetništva / Tko je uzeo više od 300 tisuća kuna u Milanovićevoj Vladi na fiktivne dnevnice?

Državna revizija pronašla je kako je isplaćeno više od 300 tisuća kuna na račun putnih naloga za troje savjetnika u vrijeme Vlade Zorana Milanovića

5.2.2017.
18:59
VOYO logo

Hodnici banskih dvora skrivali su skupu tajnu – a kad je revizijom isplivala na površinu – šok svih uključenih.

"Ostao sam frapiran, 186 dana, to je više od pola godine – odmah mi je bilo jasno da se tu radi o krivotvorini", bivši predstojnik ureda predsjednika Vlade Tomislav Sacha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivotvoreno je tako, smatra Saucha, pola godine izmišljenih putovanja, odnosno, ogroman broj naloga ispisanih na ime Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, svi oni bili su savjetnici u Vladi Zorana Milanovića – ukupno 532 dnevnice, odnosno 307 tisuća kuna. 

"Dakle 2015, uopće nisam putovao nigdje samo sam putovao jednom u svojstu savjetnika i to su bile jedine dnevnice koje sam u četiri godine primio", rekao je Neven Budak. bivši savjetnik za obrazovanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na svakom nalogu je potpis Sauche koji kaže - čisti falsifikat, a revizori uzvraćaju. 

"Mi u reviziji utvrđujemo činjenice na temelju dokumentacije subjekta, ali nismo nadležni za provjeru vjerodostojnosti nečijeg potpisa", kaže Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnoga državnog revizora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležni za provjeru su državni odvjetnici.

DORH u svom odgovoru ističe: "Nadležno državno odvjetništvo će razmotriti nalaz Državne revizije. O pojedinostima radnji koje će biti poduzete ne možemo govoriti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tih radnji, već sutra, stići će na inicijativu samog bivšeg predstojnika ureda Vlade.

"Ja sutra idem u DORH, idem podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Žao mi je da mi je tek sada ukazano na ovo - jer da sam prije znao, odmah bi išao to prijaviti. Meni je žalosno da to stoji na stranicama državne revizije i da nitko od nadležnih nije ništa prijavio" kaže Saucha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne čita izvješća revizije, čini se ni u kabinetu Andreja Plenkovića iz kojeg nam danas poručuju kako su zatražili ured za opće poslove Vlade i Sabora da čim prije rasvijetli ovaj slučaj. No, još uvijek ostaje mnogo otvorenih pitanja. Kako to da ovo nitko nije primijetio dosad? Kako dosad revizija nije obavijestila DORH? Kome je isplaćen novac? Tko god da je – prijeti mu poduža zatvorska kazna – jer ovo su teška kaznena djela.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo