TKO JE NIKŠA VUKAS? / Bio je Davoru Bernardiću desna ruka, na izborima je dobio samo 132 glasa i - ide u Sabor

Image
Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Vukas je, isto tako bio treći u 1. izbornoj jedinici u kojoj je od 14 kandidata s liste Restart koalicije njih 11 imalo više glasova od njega

11.7.2020.
8:12
Marko Lukunić / PIXSELL
VOYO logo

Televizijske kamare ispratile su čelnika SDP-a kako s kolegama čelnicima stranaka Restart koalicije odlazi nakon što je rekao da se povlači nakon teškog poraza na parlamentarnim izborima. One tada nisu ulovile Nikšu Vukasa koji je Bernardića dopratio do mikrofona pred njegovo završno obraćanje, onako kako glavnom tajniku stranke i dolikuje. Dok se Bernardić tada makar kiselo smješkao, Vukaso lice se činilo poslovično natmureno, piše RTL.

Nikšu Vukasa, još uvijek glavnog tajnika SDP-a, mediji su se brzo i žestoko uhvatili netom nakon objave izbornih rezultata. Na meti se našao zbog preferencijalnih glasova. S jedne strane Vili Beroš, HDZ-ov ministar zdravstva, sa 35.607 preferencijalnih glasova, a s druge Nikša Vukas sa 132 preferencijalan glasa, a oba mogu u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjavajući rezultat

Vukas je, isto tako bio treći u 1. izbornoj jedinici u kojoj je od 14 kandidata s liste Restart koalicije njih 11 imalo više glasova od njega. Rezultat bi bio loš i kad ste posve 'obično' ime s liste, no kad ste glavni tajnik najjače oporbene stranke rezultata je zabrinjavajući koliko i znakovit. Jer, Vukas je bio, barem se tako govorilo, desna ruka Davora Bernardića, pa ako je biračima neprepoznatljiva desna ruka onda je i logično da ostatak "tijela" ne prođe na izborima dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukas je izabran 24. ožujka 2018. godine. Na poziciju dolazi s mjesta poslovnog direktora SDP-a na koje je došao u siječnju 2017. te je, kako piše, pokrenuo proces restrukturiranja poslovanja stranke koje je rezultiralo značajnim uštedama i stabilizacijom poslovanja. A na mjesto poslovnog direktora SDP-a došao je s menadžerske pozicije u Krašu. Vukas je, piše, diplomirani agronom, rođen 1975. i rodom iz Dubrovnika, živi u Zagrebu i otac je dvoje djece.

Image
POTIŠTENI ŠKORO: /

'Za razliku od Možemo! koji sa sedam mandata može što želi, Mosta koji može vladati državom, mi sa svojih 16 ne možemo ništa'

Image
POTIŠTENI ŠKORO: /

'Za razliku od Možemo! koji sa sedam mandata može što želi, Mosta koji može vladati državom, mi sa svojih 16 ne možemo ništa'

Tvornica Kraš ga je pak praktički dobila u amanet kupivši poljoprivredno imanje kompanije u kojoj je radio na kojem je i danas Krašograd, taman da Vukas negira bilo kakvu povezanost s Nadanom Vidoševićem koji je za Kraš zemljište kupio. U Krašu radi deset godina, sve dok Bernardić nije dobio unutarstranačke izbore, pa mu ponudio da bude poslovni direktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znali su se njih dvojica od ranije. Vukas je član SDP-a od 2006., aktivan u Mjesnoj organizaciji Stenjevec, a tri godine kasnije počinje njegova suradnja s Bernardićem kao tadašnjim predsjednikom Gradske organizacije. Za njegova mandata kao poslovnog tajnika stranka se financijski konsolidira, a ono konačno zatvaranje svih kredita bilo je planirano nakon osvajanja velikog broj mandata.

Najbolja politička platforma u zemlji?

Na posve konkretan upit je li on arhitekt Restart koalicije, Vukas odgovora kako je stvaran arhitekt Predsjedništvo na čelu s Bernardićem. Ono što je bila njegova zadaća jest sudjelovati pregovorima s koalicijskim partnerima pa napraviti najbolju političku platformu u zemlji. Barem se arhitektima činila da je najbolja. Očekivao je, naime, Vukas preko 60 mandata, no nije se dogodilo, baš kao ni dobar rezultat u II, VI i VII jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto je tu, piše RTL, pošlo po zlu. Možda desna ruka nije znala što joj radi lijeva, s obzirom da se netom nakon izbora pojavila i medijska špekulacija kako je neke od ključnih Bernardićevih poteza kreirao stručnjak za odnose s javnošću Siniša Jagodić, iz sjene dakako. Za Vukasa će ljudi reći da je i organiziran i operativan, Bernardić je eto iskren i otvoren, ali na izborima se podbacilo do razine debakla. Tko je kriv!? Logikom Vukasovog odgovora na pitanje tko je arhitekt, krivo je cijelo Predsjedništvo. Povijest međutim uči kako se tu nikom neće dogoditi ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo