TKO JE KUPIO STAN, KUPIO JE - U ZAGREBU CIJENA KVADRATA PREŠLA 2000 EURA: / Evo zašto se više isplati gledati kuće

Image
Foto: PIXSELL

Prosječne tražene cijene kvadrata kuća su u gotovo svim većim gradovima daleko povoljnije od kvadrata stanova

6.3.2019.
11:27
PIXSELL
VOYO logo

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 155 tisuća nekretnina, u njihovim je cijenama zabilježen rast od gotovo sedam posto. Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od više od devet posto, dok su kuće skuplje za oko šest posto.

U usporedbi s 2017. godinom, cijene stanova skočile su za 14 posto, a cijene kuća za osam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene stanova su rasle u gotovo svim većim gradovima u odnosu na isto razdoblje lani. U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadrata stana prešla granicu od 2000 eura i trenutačno iznosi 2005 eura, te je za 11 posto veća u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Isti postotni godišnji rast cijena stanova zabilježen je i u Splitu, pa tamo trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 2841 euro. Veći postotni rast cijena stanova prisutan je u Zadru. Tamo su cijene u godinu dana rasle za oko 13 posto i u veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2140 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuće jeftinije od stanova

Prosječne tražene cijene kvadrata kuća su u gotovo svim većim gradovima daleko povoljnije od kvadrata stanova. Tako je npr. u Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata kuće za oko 35 posto povoljnija od kvadrata stana i u ovom trenutku iznosi 1312 eura. I dalje je po cijenama na uvjerljivom prvom mjestu Dubrovnik, gdje je u veljači prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3799 eura, dok je cijena kvadrata kuće bila 4753 eura.

Najpovoljnije cijene kvadrata su na istoku Hrvatske, pa je tako u Vinkovcima prosječna tražena cijena kvadrata stana 727 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo za oko 200 eura povoljniji od navedene cijene kvadrata stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su još povoljnije u Vukovaru gdje se prosječno kvadrat stana prodaje za 587 eura, dok je kvadrat kuća s dvorištem oko 370 eura.

Cijene po zagrebačkim kvartovima

Što se pak zagrebačkih kvartova tiče, najveće prosječne tražene cijene u Zagrebu su na Tuškancu. Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana 3102 eura, dok su kvadrati kuća 3130 eura. Među skupljim kvartovima u Gradu Zagrebu je i Črnomerec, gdje su prosječne tražene cijene kvadrata stanova 2393 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem 1265 eura. U razini prosjeka Grada Zagreba, što se tiče prosječnih cijena kvadrata stanova, su kvartovi Maksimir i Ravnice gdje su prosječne cijene 2048, odnosno 1988 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispodprosječne cijene kvadrata su u Sigetu (1618 eura) te u Španskom (1630 eura). Istodobno, Jarun bilježi prosječnu cijenu kvadrata stana od 1831 eura, što je ispod prosjeka grada, dok kuće tamo bilježe iznadprosječne cijene u odnosu na cijeli grad te je tamo kvadrat kuće s dvorištem 1770 eura.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo