Za jedne ubojica, za druge heroj / Tko je Filip Zavadlav, koji je podijelio Hrvatsku? Otac ubijenog poručio: 'Nemojte ga pustiti dok sam ja živ...'

Ime Filipa Zavadlava postalo je poznato u cijeloj državi. No, policija to ime već zna otprije

24.10.2023.
20:46
VOYO logo

Slučaj Filipa Zavladlava šokirao je i podijelio Hrvatsku. Ali tko je uopće taj - s jedne strane trostruki ubojica, a s druge mladić koji je u zatvoru primio najviše pisama s bračnim ponudama?

RTL je Filipa Zavadlava snimio na izviđačkom izletu kada mu je bilo 13 godina. Tada je rekao da mu je najdraže slobodno vrijeme i igra na igralištu. Dvanaest godina poslije, Zavadlav je te kobne splitske subote krenuo u krvavi pohod. Hladno i bešćutno s 37 hitaca iz kalašnjikova ubio je dvojicu, ulicu dalje i trećeg. Oprao je zatim ruke, presvukao se. Policija ga je pronašla s ocem. U RTL-ovu dokumentarcu otac Ante je otkrio što mu je rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je blijed. Nešto mu se dogodilo, ja pitam 'Filipe, što je'. A on opet muči, i nakon pet, šest minuta, on kaže - znaš da sam ubio trojicu", govori otac.

Image
OBJAVLJENA NOVA PRESUDA NA PONOVLJENOM SUĐENJU /

Brat Filipa Zavadlava izazvao incident na sudu: Šakom razbio staklo, policija ga odnijela

Image
OBJAVLJENA NOVA PRESUDA NA PONOVLJENOM SUĐENJU /

Brat Filipa Zavadlava izazvao incident na sudu: Šakom razbio staklo, policija ga odnijela

Prijavio majku zbog zlostavljanja

Ime Filipa Zavadlava postaje poznato u cijeloj državi. No, policija to ime već zna otprije i to upravo kada je kao 13-godišnjak prijavio vlastitu majku zbog zlostavljanja. Zavadlav je i na sudu često spominjao krivnju institucija u njegovu slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je žao što živimo u takvom društvu i nadam se da će se iz ovog izvući pouka i da se više ovakve stvari neće događati", govorio je.

POGLEDAJTE VIDEO: Odvjetnik Zavadlava najavio žalbu na presudu: 'Vijeće ne nalazi da postoje osvetnički motivi u njegovom ponašanju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ga je potaknulo na ubojstvo, jedno je od glavnih pitanja. Na oba suđenja nije utvrđeno da su mu prijetili iz narkomiljea zbog bratovih dugova za drogu. Na sudu je tvrdio da nije kriv. Branio se da je u vrijeme ubojstava bio na moru. Uspio je podijeliti državu. Za jedne je bio ubojica, za druge heroj.

Roditelji ubijenih pak ne dvoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemojte ga pustiti dok sam ja živ'

"Dok Zavadlav diše, zafrkava se, trenira, moj sin se raspada u grobnici", u RTL-ovom dokumentarcu je rekao Vlado Ožić Paić, otac ubijenog Marina i dodao: "Nemojte ga pustiti dok sam ja živ, kasnije radite što hoćete."

Majka ubijenog Jurice, Milena Torlak, kaže da Zavadlav nije pokazao kajanje. Dodaje da se sve fokusiralo na Filipa i kako se ponašao na sudu, a da ubijene nitko nije spominjao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavadlav je u tri godine i dva suđenja promijenio šestero odvjetnika. Jednako brzo mijenjao je i imidž. Pojavio se kao hipi, govorio talijanski, a zatim tvrdio da ne zna taj jezik. Tvrdio je cijelo vrijeme da je bio ubrojiv, iako ni njegov otac to nije vjerovao. Sud je utvrdio da je smanjeno ubrojiv.

Postane li presuda pravomoćna, Filip Zavadlav će u zatvor do svoje 65. godine. Može tražiti puštanje nakon pola izdržane kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarni specijal Potrage 'Zavadlav' o Filipu Zavadlavu, 26-godišnjem pomorcu koji je na brutalan način ubio trojicu mladića u Splitu i koji je RTL-ovu novinaru Dariju Todoroviću poslao pismo ekskluzivno pogledajte na platformi Voyo.

POGLEDAJTE VIDEO: Tri godine trajalo je suđenje Zavadlavu. Mijenjao odvjetnike, imidž, pričao talijanski i htio Nobelovu nagradu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo