TKO JE ČOVJEK KOJI JE ZASJEO NA ČELO VAŽNE INSTITUCIJE: / Marcich je radio i u dva američka ministarstva

Image

'Ima puno posla i odmah ću ga se uloviti, a trebat ću potporu svih zainteresiranih, od državnih službi preko privatnog sektora do samog HAVC-a, posavjetovat ću se sa svima', rekao je Marcich

15.4.2019.
16:14
VOYO logo

Chris Marcich, novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) izjavio je u ponedjeljak kako imenovanje na tu dužnost smatra velikom čašću i izazovom, nije pesimist i vidi brojne mogućnosti za hrvatsku kinematografiju.

"Ima puno posla i odmah ću ga se uloviti, a trebat ću potporu svih zainteresiranih, od državnih službi preko privatnog sektora do samog HAVC-a, posavjetovat ću se sa svima", rekao je Marcich za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CHRIS MARCICH NOVI JE RAVNATELJ HAVC-A: /

'Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to prednost'

Image
CHRIS MARCICH NOVI JE RAVNATELJ HAVC-A: /

'Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to prednost'

Cijeloj branši treba veća potpora

Kao prioritet ističe učinkovitu, kompletnu provedbu postojećeg Nacionalnog programa, uključivši i nedovoljno ispunjen financijski segment, no smatra da treba jaču, koherentnu potporu za cijelu branšu.

"Država se treba više potruditi da televizije ispunjavaju svoje dužnosti, kao i privatne firme s licencom u Hrvatskoj koje, vjerujem, razumiju da igraju veliku ulogu, te da će to biti u njihovom interesu, interesu sektora i cijele Hrvatske", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marcich smatra kako se treba poboljšati zakonodavni okvir, s obzirom na mnoge mogućnosti koje za sektor otvaraju tri nadolazeće bitne europske direktive u kojima sudjeluje i Hrvatska. "Tu će biti mogućnost poboljšanja za sektor i itekako ću se truditi", dodao je.

"Nisam pesimist, imamo stvari za koje možemo vidjeti rezultate odmah, a što se tiče zakona trebat će neko vrijeme, no sigurno ćemo biti aktivni", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želi nacionalni filmski studio

Po njegovim riječima, važni su i projekti koji bi služili hrvatskoj proizvodnji, poput stvaranja filmskog studija u Hrvatskoj o kojemu se priča. "Takav centar odličnosti za produkciju i postprodukciju bio bi dobar za Hrvatsku, omogućio bi nam da zadržimo razinu sadašnjih usluga i dobijemo dodanu vrijednost, postoji potražnja na tržištu za time, a i otvorit će se mogućnost zapošljavanja", rekao je.

Christopher Peter Marcich (1955.) karijeru je ostvario u inozemstvu, a od jezika govori engleski, francuski, talijanski i španjolski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelni čovjek svjetske udruge producenata

Od 2012. je predsjednik Izvršnog odbora AGICOA sa sjedištem u Ženevi, što je udruga audiovizualnih producenata, udruženja proizvođača i društava za upravljanje kolektivnim pravima gdje on, među ostalim, surađuje s institucijama EU vezano na prijedlog Uredbi EU o radioteleviziji, uz blisku koordinaciju s europskim organizacijama proizvođača, autora i izvođača.

Od 1995. do 2016, je radio kao predsjednik i koordinator globalnih međunarodnih poslova američke filmske asocijacije MPA koja objedinjuje šest velikih američkih audiovizualnih kompanija, lobira za pojedina pitanja od interesa iz područja relevantnih politika na nacionalnim i na razini EU, zaštitu sadržaja i parničenje. MPA je napustio, kako je naveo u životopisu, ne bi li se pridružio obitelji u Hrvatskoj, nakon što je sudjelovao u izboru svojeg nasljednika na mjestu čelnika europskog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio u dva američka ministarstva

Od 1985. do 1995. radio je u Ministarstvu vanjske trgovine SAD-a, bio je, među ostalim, pomoćnik ministra za Europu, Afriku i Bliski istok, dok je od 1980. do 1985. je bio savjetnik u američkom Ministarstvu gospodarstva.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Milwaukeeu diplomirao je ekonomske i političke znanosti na University of Wisconsin, Madison te magistrirao međunarodne odnose na Georgetown University, Washington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među odlikovanjima i priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu, se Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu (2003.), USTR – Kelley Award za izvanredna postignuća i doprinos uspjesima tima (1994.), US State Department: Outstanding Achievement Award (1991) te Posebna nagrada za doprinos cjeloj organizaciji MPA (2016).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo