Tko je ćelavac kojeg se drugi ćelavci boje

U gradu u kojem "vlada temperament i malo je razuma", istetovirani nabildani ćelavci u crnim BMW-ima imaju status zvijezda, a njihova imena se izgovaraju sa strahopoštovanjem.

14.10.2011.
12:18
VOYO logo

U travnju 2007. godine Slobodna Dalmacija je objavila članak pod naslovom "Podzemljem u Splitu vlada zakon braće" i na naslovnici objavila slike braće koju se dovodilo u vezu sa splitskim podzemljem. Sutradan je redakcija bila pod opsadom policije jer su novinarki zaprijetila braća koja se NISU našla na popisu, a smatrala su se dovoljno opakom da tamo budu.

Iako je tadašnji urednik Slobodne demantirao da je to uzrok policijske opsade, po redakciji Slobodne i danas se prepričava upravo ta verzija događaja. Ne ulazeći u to radi li se o urbanoj legendi ili istinitom događaju, ova priča oslikava stanje na splitskoj kriminalnoj, ili bolje rečeno, razbijačkoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvijezde

U gradu u kojem "vlada temperament i malo je razuma", istetovirani nabildani ćelavci u crnim BMW-ima imaju status zvijezda, a njihova imena se izgovaraju sa strahopoštovanjem. Svaki splitski kvart ima barem dvojicu takvih. Ekipa iz kvarta će im uvijek platiti piće jer ih u potencijalnoj frci želi imati na svojoj strani, a kad odu s tog pića, pričat će im iza leđa kako su debili i pitati se kako nisu u zatvoru.

Onda će nastaviti priču o njihovim "pothvatima" – zadnjoj tučnjavi, zadnjem utjerivanju duga, zadnjem reketarenju, špekulirati o tome je li ono zadnje nerazjašnjeno ubojstvo počinio taj kojem su upravo platili piće ili pak onaj drugi, sa zajebanijim tetovažama i skupljim BMW-om. Pa će razgovor mic po mic doći i do majke svih pitanja – tko je najveća čunka u gradu, tko je od tih ćelavaca najjači i najzajebaniji u gradu. Tko je ćelavac kojeg se boje ostali ćelavci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu priču se svako malo uključe i novine, pa priču o splitskom podzemlju obogate fotografijama njihovih tetovaža, malim dosjeima i tako uspješno doprinesu njihovom zvjezdanom statusu.

Dozlaboga poznata stvar

Karijere ovih tipova počinju na igralištima splitskih škola. Pa tako i one na Gripama gdje je prije koji dan brutalno prebijena učenica osmog razreda. Prebila ju je učenica OŠ Pojišan koja inače trenira kickboks i kojoj je kolegica prebijene platila to premlaćivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar dozlaboga poznata, samo, eto, nekad davno su u njoj sudjelovali samo dečki. Svi oni likovi u mojoj osnovnoj koji nisu bili dovoljno jaki da se sami brane ili obračanuju s nekim, imali su uvijek frenda iz razreda ili frenda iz ulice, kojeg bi dovodili da razriješi stvar. Jer, tukli smo se nemilice, cijelo vrijeme, unutar razreda, unutar škole, između dvije škole. A iza svega toga se krilo pitanje: "Tko je najjači u školi?"

Oni koji nikad nisu izašli iz tog mentalnog sklopa upisivali su se kasnije na borilačke vještine, trenirali full contacte, boksove i slične stvari. Ali malo koji od njih je izgradio sportsku karijeru. Jer bilo je bitnije "bit najveća faca u Splitu" nego prvak Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći korak u karijeri je bilo redarenje po splitskim diskotekama, a od tu pa nadalje, prava karijera je mogla početi – reketarenje, utjerivanje dugova, dilanje. Vrhunac, pak, karijere – osobna zaštita i desna ruka kakvog splitskog "kontroverznog poduzetnika".

Zašto nisu u zatvoru?

I ne bi u svemu tome bilo ničeg čudnog da u cijeloj priči nema ona dva ključna momenta. Prvi je taj što cijeli grad zna tko su i što su oni, što se o njihovim akcijama priča kao o akcijama Hajdukovog napada. Ukratko, što su zvijezde i što sami to ne žele skriti. Drugi je ono pitanje koje si postavi ekipa iz kvarta kad im plati piće – zašto ovi tipovi nisu u zatvoru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu dolazimo do majke većine hrvatskih zajeba. Ide citat iz novina: "Splitski sudac Robert Pešutić u utorak je priveden zbog sumnje da je počinio nekoliko kaznenih djela kod obavljanja svoje dužnosti. Po tvrdnjama USKOK-a, Pešutić je 23. studenoga prošle godine primio tri tisuće eura, obećavši da će njegov kolega donijeti oslobađajuću presudu. Novac je proslijedio drugom sucu, koji je svoje obećanje i ispunio."

U društvu u kojem živimo, u društvu u kojem razbijači sa splitskih ulica imaju status zvijezda, a svoje grijehe otkupljuju za par tisuća eura, prebijanje jedne klinke od strane druge, a za lovu, nije incident nego početak jedne uspješne karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču