sigurnosna procjena? / Tko je Bandiću i Pripuzu omogućio izlazak na stražnji izlaz? Turudić: 'Ne znam, to nije u redu'

Stražnji izlaz koristi se samo za okrivljenike koji u policijskoj pratnji na sud dolaze iz zatvora, za ostale gotovo nikada

23.1.2020.
19:08
VOYO logo

Tko je Milanu Bandiću i Petru Pripuzu, kao optuženicima u aferi ''Agram'', jučer omogućio izlazak na stražnja vrata zagrebačkoga Županijskog suda? Ne znaju to, čini se, ni vodeći ljudi hrvatskoga pravosuđa. 

Predsjednik suda prstom upire u pravosudnu policiju, a ministar pravosuđa nije htio ni komentirati potez kojim su optuženici pošteđeni susreta s prosvjednicima ispred zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući pomoći pravosudnih policajaca, umjesto na glavna vrata Milan Bandić sa suda se odšetao kroz ona stražnja.  

"Zašto su to napravili ja ne znam, mislim da to nije u redu, da nije bilo takve sigurnosne ugroze, i da se zapravo stvara, kvari se i onako loša percepcija hrvatskoga pravosuđa i šalje se poruka da su neki okrivljenici 'jednakiji' od drugih", kaže predsjednik Županijskog suda u Zagrebu . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Županijskog suda Turudić ističe kako tu odluku nije donio ni on, ni predsjednik Kaznenog odjela, ni predsjednica Sudskog vijeća pa čeka očitovanje Ministarstva pravosuđa. Prema neslužbenim informacijama, odluku da Bandić iziđe na stražnji izlaz donio je voditelj pravosudnih policajaca. Ministar pravosuđa izbjegava odgovor.

"Ne komentiram", rekao je ministar pravosuđa . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva i u četvrtak poručuju da je bila riječ o sigurnosnoj procjeni. Naime, ispred suda bili su prosvjednici, a sve je osiguravala policija.

"Ako je postojala sigurnosna ugroza za prvookrivljenoga Bandića, zasigurno nije i ne znam zašto bi postojala za Petra Pripuza? U tom predmetu je nekoliko desetaka okrivljenika. Zašto samo za njih tu odluku? Nadam se da će suvislo biti objašnjena", kaže Turudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A objašnjenje čekaju i u Sindikatu pravosudne policije, ne žele da svi budu pod povećalom.

"Mrlja i ljaga"

"Jedna velika bačena je, ajmo reći, mrlja i ljaga i na pravosudnu policiju, i na pravosuđe. Ispada da su neki zaštićeniji, što apsolutno ne odgovara stvarnom stanju jer mi radimo svoj posao i ne gledamo tko je, ni koja stranka, ni u kojem smislu dolazi", jasno će dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stražnji izlaz koristi se samo za okrivljenike koji u policijskoj pratnji dolaze na sud iz zatvora, za ostale gotovo nikada.  

"Taj se izlaz rijetko koristi, samo kada je pravosudna policija procijenila da možda postoji opasnost prilikom izlaska da će ga tko dočekati. Ali onda tu postoji procedura da se izvijesti predsjednik suda ili vijeća", ističe Krešo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u jučerašnjem slučaju ta se procedura nije ispoštovala.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo