TKO ČUVA HRVATSKO NEBO? / Od 47 helikoptera trenutačno leti 12, a od 12 MiG-ova njih samo četiri. Ostali su prizemljeni - zašto?

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
14.2.2020.
8:55
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Pet helikoptera Mi-171 Sh prizemljeno je zbog otklanjanja kvarova, a od 14 helikoptera mi-8 MTV-1 u letnom je stanju njih osam. Zbog nedavne tragične nesreće u kojoj su poginula dva pilota, 15 Kiowa Warriorsa također ostaje prizemljeno do daljnjeg, a od osam školskih helikoptera Jet Ranger Bell 206 trenutačno ne leti ni jedan

Zbog trenutačnog prizemljenja deset modernijih transportnih helikoptera HRZ-a, Mi-171 Sh, u srijedu navečer brojno stanje operativnih letjelica u helikopterskim eskadrilama izgleda jako loše. Od 47 helikoptera trenutačno leti 12, a od 12 MiG-ova 21 lete četiri, piše Večernji list dodajući kako u Hrvatskom ratnom zrakoplovistvu tvrde da situacija nije dramatična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, pet Mi-171 Sh prizemljeno je zbog otklanjanja drugih kvarova u jamstvenom roku, a od 14 starijih helikoptera mi-8 MTV-1 u letnom je stanju njih osam. Zbog nedavne tragične nesreće u kojoj su poginula dva pilota, 15 Kiowa Warriorsa također ostaje prizemljeno do daljnjeg. Od osam školskih helikoptera Jet Ranger Bell 206 trenutačno ne leti ni jedan jer su piloti i kadeti u Zadru nakon spomenute nesreće još na “poštedi”, a s letovima bi trebali nastaviti idućeg tjedna.

Image
NITI JEDAN NE LETI: /

Svi vojni helikopteri s remonta završili u hangarima. Zapovjednik zračnih snaga zakazao je hitnu presicu

Image
NITI JEDAN NE LETI: /

Svi vojni helikopteri s remonta završili u hangarima. Zapovjednik zračnih snaga zakazao je hitnu presicu

Greška na 'ešicama' nije bila fatalna, letjeli su i s njom

Brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, procjenjuje da će Kiowe nakon pregleda opet biti u operativnoj službi za nekoliko tjedana. On je na izvanrednoj konferenciji za novinare objasnio i što se događalo s "ešicama" (Mi-171 SH) rekavši da su prizemljeni zbog otkrivene tehnološke greške na sustavu uljnog hlađenja motora, i to na svih deset helikoptera. Greška nije bila fatalna pa ju je otkrio tek ruski inženjer koji na Plesu inače koordinira popravke helikoptera po reklamacijama. Radilo se o dvije krivo postavljene cijevi za hlađenje, piše Večernji list dodajući da su ti helikopteri i u takvom stanju bez ikakvih problema imali stotine sati naleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prvog dana hitnog popravka osposobljena su četiri helikoptera, a u petak će biti osposobljen i peti.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSEL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

13.02.2020., Zagreb, Velika Gorica - Vojarna Pukovnik Marko Zivkovic. Izjava za medije vezano uz visenamjenske transportne helikoptere Mi-171Sh i aktualne aktivnosti njihovog odrzavanja. Izjavu za medije dao je zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Krizanec. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

O obnovi eskadrile ne odlučuje vojska nego MORH

Što se tiče odgovora na pitanje tko će štititi hrvatsko nebo nakon 2023. godine kada istječu letni resursi MiG-ova 21, Križanec je kazao da to ostavlja Ministarstvu obrane. Nije se želio upuštati ni u odgovore na pitanja o sudbini borbene eskadrile i novog pokušaja nabave borbenih zrakoplova. Do obnove borbene eskadrile očito se kalkulira s "uskakanjem" talijanskih i mađarskih zrakoplova, koji bi provodili "air policing" nad Hrvatskom, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je direktor Glavnog stožera, viceadmiral Robert Hranj, kazao kako se nada da će tada biti riječ o kraćem, ne dugotrajnom rješenju. Križanec nije želio o budućnosti borbene eskadrile reći ni toliko, nego je novinarima kazao da sva pitanja o eskadrili višenamjenskih borbenih aviona prepušta ministru obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo