NAKON AFERE 'MASON' / Tko će zasjesti u vruću fotelju nakon Dražena Jelenića? DORH bi prvi put mogla voditi žena

Borba protiv koronavirusa u drugi je plan bacila mnoge stvari, tako i ionako usporeno pravosuđe

16.4.2020.
8:20
VOYO logo

Posljednja dva mjeseca Hrvatska nema glavnog državnog odvjetnika i to nakon što je ostavku podnio Dražen Jelenić kad se otkrilo da je član tajne masonske organizacije. Za njegovog nasljednika sada se prijavilo šestero kandidata. Kako neslužbeno doznajemo, najizglednije je da bi na mjestu glavnog državnog odvjetnika prvi put mogla biti jedna žena.

 VEZANE VIJESTI

Tko će zasjesti u vruću fotelju nakon Dražena Jelenića? Stiglo je šest prijava. Među njima su zagrebački odvjetnici Veljko Miljević i Mladen Dragičević, ali i dvije osobe iz Državnog odvjetništva - splitski tužitelj Nikša Wagner te prva zamjenica glavnog državnog odvjetnika - Zlata Hrvoj Šipek. Dvije osobe za sad još nisu poznate javnosti.

Odvjetnik Dragičević nije puno dvojio kad se prijavljivao: ''Jednostavno sam to smatrao kao još jedan izazov u svojoj profesionalnoj karijeri u kojoj sam postigao sve i smatram da sam znanjem i kvalifikacijama stručnosti došao u vrijeme da to sve stavim na raspolaganje".

Jelenić je na mjesto glavnog državnog odvjetnika stigao u travnju 2018. Nije se uspio ničime istaknuti sve dok na pola mandata nije otkrivena tajna masonska loža koja ga je na kraju stajala funkcije.

Na njegovo mjesto sada bi htio i poznati odvjetnik Miljević koji svoju kandidaturu nije htio previše objašnjavati, a koji je nakon skandala s Jelenićem ekskluzivno pred kamerama RTL-a priznao kako je i on mason i kako u tome ne vidi ništa sporno.

Ipak, najizglednije je kako bi državno odvjetništvo po prvi put mogla voditi žena. I to prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek koja DORH vodi otkako je Jelenić otišao. Ako nju izaberu, bit će to prvi put da DORH vodi netko iz građansko-upravnog odjela, jer do sad su svi bili iz kaznenog.

"Većina građana smatra da se tu radi samo o kaznenom aspektu, međutim kazneni aspekt je samo jedan segment Državnog odvjetništva. Puno važniji je taj građanski i zaštita državne imovine", ističe Dragičević.

Tko će na kraju biti odabran - odlučit će Vlada, a kako neslužbeno doznajemo, premijer Andrej Plenković sa Zlatom Hrvoj Šipek već je obavio razgovor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo