TKO ĆE SVE MORATI PLAĆATI SKUPLJU STRUJU? / 'Nekima će računi narasti i za 1000 kuna'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Duško Jaramaz

"Nama se čini da je zapravo problem kućanstvima s protočnim bojlerima velike snage i da će tu nastati problem.

19.3.2018.
22:52
PIXSELL/Ilustracija, Duško Jaramaz
VOYO logo

Već danima se govori o mogućem poskupljenju struje, i to drastičnom, za dio potrošača, a zbog spuštanja granice tarifnih modela. I dok udruge za zaštitu potrošača izračunavaju da bi nekima računi mogli rasti i za 1000 kuna, iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) kažu da su svi bili na vrijeme obaviješteni i da u svakom trenutku mogu zatražiti limitatore.

Kućanstva koja su dosad imala snagu struje do 30 kW po satu prelaze u skuplji crveni model umjesto dosadašnjeg bijelog kojem je granica bila 20 kilovatsati. U HERA-i kažu da će nove odredbe najviše osjetiti vlasnici apartmana i oni s protočnim bojlerima i etažnim grijanjem, piše Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKIM GRAĐANIMA RAČUNI ZA STRUJU ĆE BITI VEĆI I ZA 1000 KUNA: /

Evo tko je najviše na udaru i kako izbjeći drastično poskupljenje

Image
NEKIM GRAĐANIMA RAČUNI ZA STRUJU ĆE BITI VEĆI I ZA 1000 KUNA: /

Evo tko je najviše na udaru i kako izbjeći drastično poskupljenje

Problem za kućanstva s protočnim bojlerima

"Nama se čini da je u stvari problem kućanstvima s protočnim bojlerima velike snage i da će tu nastati problem. Kada se radi o električnom grijanju, po našoj procjeni po kilovatsatu neće biti toliko drastično", kazao je za Novu TV Srđan Žutobradić, voditelj odjela za tarifne sustave u HERA-i.

No, udruge potrošača ne slažu se s tim tumačenjem ističući da se 20 kilovata lako može premašiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako imate nekakav bojler upaljen, upaljenu perilicu za pranje suđa ili rublja te klima-uređaj, vi vrlo brzo dođete do potrošnje od nekakvih 20 kilovata“, ističe Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga.

Žutobradić iz HERA-e kaže kako je moguće da u nekim ekstremnim situacijama račun bude veći i za tisuću kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera će zahvatiti 13 tisuća potrošača

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu da je sve po zakonu.

"Naglašavamo kako su izmjene općih uvjeta provedene temeljem konzultacija sa stručnom i zainteresiranom javnošću, u kojima su sudjelovale i udruge za zaštitu potrošača. Uoči i tijekom postupne implementacije ovih promjena, HEP ODS je slao obavijesti s informacijama neposredno na adrese kupaca/kućanstava“, poručuju iz tog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi model trebao bi zahvatiti 13 tisuća potrošača. Iz HEP-a poručuju da se oni uvijek mogu prebaciti na jeftiniji model, no tada će morati ugraditi limitatore, što bi moglo stvoriti nove troškove.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo