TKO ĆE OVIH DANA DOBITI BOŽIĆNICU? / Neki će dobiti 2500 kuna, ali i druge poklone, a drugima će, pak, sjesti - 13. plaća!

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Brojni domaći poslodavci uz božićnicu, zaposlenicima nude i dodatne pogodnosti, najčešće u obliku darova za djecu

10.12.2019.
7:23
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Božićnica je u Hrvatskoj tradicionalni dodatak na plaću zaposlenicima na kraju godine. Bilo da je riječ o bonusu zbog dobrog poslovanja ili načinu zadržavanja i privlačenja radnika, njihova su očekivanja porasla. Naime, prošle godine je 69 posto zaposlenih dobilo nagradu za Božić, a ove od svojih poslodavaca to očekuje gotovo 73 posto Hrvata.

Očekivanja su bazirana dijelom i na prošlogodišnjem povećanju neoporezivih nagrada. Istraživanje portala MojPosao, pokazuje kako zaposlenici očekuju prosječnu božićnicu od 1938 kuna, odnosno za trećinu više nego lani, kad je božićnica iznosila 1459 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdašni teleoperateri

Domaći teleoperateri su posebno izdašni za Božić, pa će tako A1 svojim zaposlenicima dati čak 2500 kuna božićnice, a uz to pripremaju i druge darove.

"Pred Božić za djecu organiziramo posjet kazališnim i kinopredstavama, a uz to roditeljima poklanjamo i poklon bon u iznosu od 500 kuna za svako dijete. Ove godine smo za školsku djecu pokrenuli projekt 'Leteće dadilje' u sklopu kojeg ćemo omogućiti čuvanje djece tijekom školskih praznika uz mogućnost učenja skijanja ili pak digitalnih vještina", potvrdili su iz A1 za Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HT zaposlenicima isplaćuje regres i božićnicu u iznosu od 1250 kuna, djeca njihovih djelatnika dobivaju dar od 600 kuna, a obitelji s četvero i više djece, djeca samohranih roditelja te obitelji s djecom s teškoćama u razvoju dobivaju 3000 kuna bruto.

Benefiti i darovi za djecu

Lidl je podijelio božićnice od 2000 kuna i darove za Svetog Nikolu, Fortenova je dala 1500 kuna božićnice i 600 kuna dara za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je riječ o dodatnim benefitima, već godinama isplaćujemo uskrsnicu, božićnicu, regres i dar za dijete, a brinući o zdravlju zaposlenika Konzum pokriva i privatno zdravstveno osiguranje", rekli su u Konzumu.

Franck i Pevec su za svakog radnika osigurali 1000 kuna božićnice. U Pevecu kažu kako je će i svako dijete dobiti dar od 600 kuna. ističu kako je to zahvala i motivacija za njihove radnike te navode kako će na božićnice potrošiti oko dva milijuna kuna, a ove su godine dali još tri milijuna kuna na uskrsnice i regrese. Uz to, djelatnicima pet najuspješnijih prodajnih centara Pevec će isplatiti 13. plaću. U Francku će uz božićnice, djeca zaposlenika dobiti i dar od 200 kuna, a ranije su već isplatili uskrsnice i naknade za dobre poslovne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa Pivac je osigurala božićnice od 1500 kuna, a Jadranski luksuzni hoteli osim božićnica zaposlenicima daju i brojne druge darove.

"Djelatnicima Jadranskih luksuznih hotela koji su na dan isplate u radnom odnosu isplatit će se božićnica u iznosu od 2500 kuna i godišnja nagrada u iznosu od 500 kuna neto. Uz božićnicu u novčanom iznosu djelatnici će dobiti i dar u naravi u vrijednosti od 600 kuna koji će moći iskoristiti u svim trgovinama Konzuma. Uz spomenuto, svi zaposlenici JLH-a koji su roditelji djece do 15 godina života, dobili su prigodom blagdana Svetog Nikole dar u novčanom iznosu od 600 kuna neto po djetetu", rekla je glasnogovornica Zrinka Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13. plaća umjesto božićnice

Što se tiče javne službe, u Gradu Zagrebu odlučili su zaposlenike Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i Vodoopskrbe i odvodnje za blagdane nagraditi 13. plaćom umjesto božićnice.

"Isplaćujemo neoporezivu nagradu za radnike u visini od 3500 kuna. Pored toga, isplaćen je i dar za djecu do 15 godina starosti u visini 600 kuna", potvrdila je Senka Knežević, glasnogovornica Zagrebačkog holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo