gubitnička stigma / Tko će naslijediti Bernardića? Dio SDP-ovaca vjeruje da stranku može spasiti jedino Zvonimir Mršić

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ove se godine, Mršić ponovno angažirao u SDP-u nakon osam godina izbivanja

7.7.2020.
7:55
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Nakon debakla na izborima, Davor Bernardić je odstupio s mjesta predsjednika SDP-a. Socijaldemokrati kreću u potragu za novim liderom koji će ih osoviti na noge i konačno skinuti gubitničku stigmu nakon tri uzastopna izborna poraza na parlamentarnim izborima.

''U takvom pothvatu može uspjeti samo Zvonimir Mršić. Nitko od postojeće garniture nema šanse vratiti birače ljevice. Svi su oni dio problema, ne i njegovo rješenje. Nama treba netko potpuno novi, netko tko ima kredibilitet, i netko čiji uspon nije vezan ni uz Milanovića, ni uz Bernardića'', uvjeren je jedan SDP-ov dužnosnik, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonimir Mršić SDP-ovac je koji je stasao u eri Ivice Račana. U drugoj polovini devedesetih ostvario je odlične rezultate u Koprivnici, gradu koji je do tada čvrsto bio na HDZ-ovoj strani. Za gradonačelnika je biran u nekoliko mandata, a 2005. je trijumfirao sa listom koja je dobila čak 72 posto glasova.

Image
OSPORAVANI LIDER OPOZICIJE /

Tko je Davor Bernardić? Genijalac u fizici, ali u politici još uvijek nedorečen i neostvaren

Image
OSPORAVANI LIDER OPOZICIJE /

Tko je Davor Bernardić? Genijalac u fizici, ali u politici još uvijek nedorečen i neostvaren

Sa Zoranom Milanovićem brzo se razišao. Nije sudjelovao u njegovoj vladi, nego se okrenuo radu u Podravci. U toj je kompaniji preokrenuo trendove, restrukturirao je i dokapitalizirao. Ostvarivši u 2015. rekordnu dobit od 398 milijuna kuna. Čak četiri puta veću nego u 2014. godini. Unatoč tome HDZ ga je smijenio sa mjesta predsjednika Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je bio posebni savjetnik izvanredne uprave Agrokora, a nakon odlaska iz tog koncerna osnovao je konzultantsku tvrtku. Ove se godine ponovno angažirao u SDP-u nakon osam godina izbivanja. Da je Restart koalicija pobijedila, vjerojatno bi dobio poziciju potpredsjednika za gospodarstvo u SDP-ovoj Vladi.

''Mršića zanima pozicija hrvatskog premijera, ali nisam siguran želi li postati i predsjednik stranke'', upozorava jedan SDP-ovac starije generacije odlično upućen u unutarnje odnose u SDP-u.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine u vrhu stranke navodno se razgovaralo o mogućnosti da Bernardić vodi SDP, a da Mršić postane premijerski kandidat socijaldemokrata. No Bernardić je navodno takvu ideju odbio, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo