TKO ĆE BITI NA ČELU / USKOK-a? Jelenić ima težak izbor između triju poznatih tužiteljica kojih se boje i političari i mafijaši

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mandat ravnateljice USKOK-a istekao je 16. listopada, te se očekuje kako će glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić donijeti odluku tko će voditi USKOK

29.10.2018.
14:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom ovog tjedna glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić trebao bi odlučiti tko će naredne četiri godine biti ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Naime, USKOK više od pola godine nema formalno imenovanog ravnatelja, otkad je istekao četverogodišnji mandat ravnateljice Tamare Laptoš koja je na tu funkciju imenovana u travnju 2014. godine. Nakon što joj je istekao mandat, tadašnji državni odvjetnik Dinko Cvitan imenovao ju je vršiteljicom dužnosti na razdoblje od šest mjeseci kako bi novi državni odvjetnik mogao sam donijeti odluku tko će biti na čelu USKOK-a, piše Jutarnji list.

Image
TKO JE DRAŽEN JELENIĆ, ČOVJEK KOJI BI TREBAO NASLIJEDITI CVITANA? /

Rođeni Zagrepčanin u državnom odvjetništvu je od početka karijere

Image
TKO JE DRAŽEN JELENIĆ, ČOVJEK KOJI BI TREBAO NASLIJEDITI CVITANA? /

Rođeni Zagrepčanin u državnom odvjetništvu je od početka karijere

Tri poznate tužiteljice

Kako se neslužbeno doznaje, Jelinić će imati izbor između triju kandidatkinja: dosadašnje ravnateljice Tamare Laptoš, zatim sadašnje županijske državne odvjetnice u Rijeci i bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Vanje Marušić, te šefice riječkoga USKOK-a i bivše istražne sutkinje riječkoga Županijskoga suda Sajonare Čuline. One su dale pristanak za imenovanje, čime su se kandidirale, a Jelinić je taj koji će donijeti odluku, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljica godine

Tamara Laptoš je široj javnost postala poznata kao tužiteljica u slučajevima u kojima je bio optužen bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, slučajevima fiktivne studije te aferi Spice, a zatim i kao tužiteljica u aferi Hypo protiv bivšega premijera Ive Sanadera. Ona je u travnju 2011. imenovana za voditeljicu Odjela tužitelja u USKOK-u, a mjesec dana kasnije u lipnju 2011. Međunarodno udruženje tužitelja proglasilo ju je tužiteljem godine.

Slučaj Ina-MOL

Riječanka Vanja Marušić već tri godine obnaša dužnost riječke županijske državne odvjetnice. Javnost je poznata kao tužiteljica u slučaju Ina-MOL gdje se Sanaderu te čelniku MOL-a Zsoltu Tamasu Hernadiju sudi zbog prodaje Ine. Marušić je prije stupanja na dužnost u Rijeci, više godina radila kao zamjenica ravnatelja USKOK-a u Zagrebu te je radila i na slučajevima mita u HEP-u u tzv. slučaju Monting Pim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laptoš i Marušić su zajedno zastupale tužbu na prvom suđenju Sanaderu gdje je Ivo Sanader bio pravomoćno osuđen, međutim presudu je ukinuo Ustavni sud.

Vodila istragu protiv Norca

Čulina je prije dolaska u USKOK bila istražna sutkinja, te je 2001. otvorila i vodila istragu protiv bivšega generala Mirka Norca zbog ratnog zločina protiv civila u Gospiću. Vodila je slučajeve prekidanja velikih međunarodnih lanaca krijumčara droge, poput dva slučaja protiv narkobosa Stjepana Prnjate. Osim toga, radila je predmete poput akcije Ipsilon gdje je za korupciju osuđen biznismen Dražen Golemović, zatim slučaj primanja mita riječkoga kardiokirurga Ognjena Šimića i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golemović: Kriv sam po svim točkama optužnice!

Image

Golemović: Kriv sam po svim točkama optužnice!

Rotacija

Smatra se kako najviše šanse ima Vanja Marušić, piše Jutarnji list. Naime, njoj je najsklonije najviše članova kolegija glavnog državnog odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi sada imamo vršiteljicu dužnosti koju je imenovao Cvitan. Mislim da je taj njegov čin bio vrlo korektan prema onome tko će ga naslijediti. Novi glavni državni odvjetnik mora imati mogućnost imenovati osobu za koju smatra da može raditi posao”, rekao je Jelinić kada je odgovarao na pitanja saborskih zastupnika zbog čega mnogi smatraju kako će Jelenić biti sklon rotaciji na čelnom mjestu USKOK-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo