VLADAJUĆI PREDLOŽILI KANDIDATE ZA HNB: / Vujčić ostaje guverner, a zamjenica će mu biti Sandra Švaljek?

Image
Foto: PIXSELL
11.7.2018.
15:39
PIXSELL
VOYO logo

Za guvernera Hrvatske narodne banke vladajuća većina, doznalo se u srijedu, predložit će Borisa Vujčića, kojemu je mandat na toj funkciji istekao prošle nedjelje, a za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Za troje viceguvernera predloženi su Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar.

Tu je neslužbenu informaciju nakon zajedničke sjednice klubova vladajuće koalicije novinarima potvrdio predsjednik Kluba zastupnika HDZ Branko Bačić. Kazao je da su te prijedloge podržali i njihovi koalicijski partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić niječe da je bilo političke trgovine

Upitan je li bilo riječi o političkoj trgovini s obzirom na to da je Švaljek bliska HSLS-u, kazao je da je "ona prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a i nikakve trgovine nema oko njezinih angažmana na mjestu zamjenice guvernera". "Ona je vodeća makroekonomska stručnjakinja", ustvrdio je Bačić.

S obzirom na to da je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, također dio vladajuće koalicije, na čelno mjesto HNB-a predlagala Ljubu Jurčića, bivšeg ministra gospodarstva u Vladi Ivice Račana, Bačića su novinari pitali kako je na to reagirala Bandićeva stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarao sam s predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti i nikakvih primjedbi na angažman Sandre Švaljek ispred tog kluba nije bilo", odgovorio je Bačić.

Uvjeren je da kod izglasavanja predloženih kandidata za čelništvo HNB-a neće biti nikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kandidate predlaže Odbor za izbor i imenovanja. Mi ćemo u petak u Saboru glasati samo o prijedlogu Odbora. Neće biti dva ni tri kandidata, bit će samo jedan za svaku od predloženih dužnosti. Tu neće biti nikakvih problema", poručio je Bačić.

Image
BORIS VUJČIĆ OSTAJE NA ČELU HNB-a: /

Sabor bi već idućeg tjedna trebao donijeti odluku o njegovu imenovanju

Image
BORIS VUJČIĆ OSTAJE NA ČELU HNB-a: /

Sabor bi već idućeg tjedna trebao donijeti odluku o njegovu imenovanju

Beljak: HNB će i dalje raditi protiv hrvatskih interesa

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je u srijedu da od Borisa Vujčića, kojeg vladajuća većina predlaže za guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) i Sandre Švaljek, kao njegove zamjenice, ne očekuje ništa, ustvrdivši da se radi o "ljudima kojima je jedini interes raditi za strane interese, pa će i dalje raditi protiv hrvatskih interesa, kao što HNB to radi već dugi niz godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa, apsolutno ništa", rekao je Beljak na novinarski upit što očekuje od starog-novog guvernera i njegove zamjenice u idućih šest godina, koliko traje mandat na čelnoj funkciji HNB-a. "Radi se o nikakvim promjenama i o ljudima kojima je jedini interes raditi za strane interese", dodao je.

S obzirom da je Švaljek bliska HSLS-u, Beljak je ustvrdio da je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dobro istrgovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranka koja ne postoji, koja je nekad bila vrlo značajna na hrvatskoj političkoj sceni, koja je dala velikane poput Vlade Gotovca i Dražena Budiše, praktički više ne postoji ali daje zamjenicu guvernera. Ja im čestitam na tome, ali neće se ništa promijeniti, oni će i dalje raditi protiv hrvatskih interesa kao što HNB to radi već dugi niz godina", kazao je.

Batinić: HNS nije prisiljen glasati za Vujčića

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić (HNS) kazao je da, neovisno o tome hoće li Odbor za izbor i imenovanje potvrditi pristigle prijedloge, očekuje da guverner HNB-a bude proaktivniji u dijelu koji se tiče gospodarskih i monetarnih kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se složio s novinarskom opaskom da je HNS doveden pred zid i prisiljen dignuti ruke za Vujčića inače bi središnja banka, ako se ne izabere čelni čovjek, u petak bila obezglavljena.

"Ne bi ništa bilo obezglavljeno, postoje ljudi koji ga mogu zamijeniti, poput viceguvernera. Najveća je odgovornost na najvećem koalicijskom partneru, ali ne osjećamo da nas se dovodi pred zid. Praktički sve dogovaramo, usuglašavamo se i dosad nije bilo prijepora oko predloženog", kaže Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor bi o imenovanju budućeg guvernera HNB-a trebao glasovati u petak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo