TKO BI MOGAO BITI GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK? / Kandidirao se Mamićev i Glavašev odvjetnik koji je također mason

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Državnoodvjetničko vijeće je zaprimilo pet kandidatura za glavnog državnog odvjetnika, a njih su podnijeli Zlata Hrvoj Šipek, Nikša Wagner, Mladen Dragičević i Veljko Miljević,

16.4.2020.
8:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Do utorka popodne Državnoodvjetničko vijeće je zaprimilo ukupno pet prijava. Jedna od njih je stigla za vrijeme trajanja natječaja, do petka 10. travnja, a nju je osobno dostavila zamjenica bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i trenutačna vršiteljica dužnosti, Zlata Hrvoj Šipek. Ona je, neslužbeno se doznaje, podnijela kandidaturu nakon razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. Osim njene kandidature, još četiri su poslane poštom, a Jutarnji je doznao imena trojice kandidata.

Image
JE LI MOGUĆE DA SAMO JEDNA OSOBA ŽELI BITI GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK? /

Posljednjeg dana natječaja stigla prva kandidatura

Image
JE LI MOGUĆE DA SAMO JEDNA OSOBA ŽELI BITI GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK? /

Posljednjeg dana natječaja stigla prva kandidatura

DORH-ovac i dva odvjetnika

Osim Hrvoj Šipek, iz sustava Državnog odvjetništva kandidaturu je podnio i zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika, Nikša Wagner. Druga dva kandidata su zagrebački odvjetnici. Jedna od njih je Mladen Dragičević, koji se u karijeri bavio uglavnom građanskim i trgovačkim pravom, a drugi je Veljko Miljević, bivši odvjetnik Zdravka Mamića te branitelj Branimira Glavaša u ponovljenom procesu za osječke ratne zločine. Osim velikih imena, Miljević je poznat i po priznanju da je mason, što je bio i razlog odstupanja bivšeg glavnog državnog odvjetnika s dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odlučio sam to u zadnji čas i prijavu poslao poštom u petak. Višestruko zadovoljavam i opće i posebne uvjete za glavnog državnog odvjetnika koje propisuje zakon. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati”, rekao je Miljević.

Hrvoj Šipek je favoritkinja

Nakon što je zagrebački županijski državni odvjetnik, Jurica Ilić nije podnio kandidaturu, Zlata Hrvoj Šipek ostaje jedina favoritkinja za najvišu odvjetničku dužnost. Ako je Vlada izabere, ona će biti prva osoba od 2000. koja se nije bavila kaznenim pravom, što joj je i jedini ozbiljni nedostatak. Naime, ona dolazi iz odjela građanskog prava, a uspješnost rada DORH-a se mjeri procesuiranjem kaznenih postupaka. No, smatra se da neće podilaziti politici, jer zbog dobi može biti imenovana samo na jedan mandat, a i vrlo dobro poznaje sustav iznutra, što je također prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo