NOĆNI MARŠ U ZAGREBU: / 'Vrijeme je da žene budu svugdje prisutne, priznate i aktivne'

Image
Foto: Pixsell

Povodom Međunarodnog dana žena, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, organizirala je performans, a feministički kolektiv Faktiv, Noćne marševe u Zagrebu,

8.3.2020.
20:13
Pixsell
VOYO logo

Feministički kolektiv Faktiv večeras je u Zagrebu, Splitu i Rijeci održao "Noćni marš - 8. mart", povodom Međunarodnog dana žena. Ovaj se prosvjedni marš u Zagrebu održava petu godinu zaredom, ovoga puta pod sloganom "Živio feminizam! Živio 8. mart!". Okupljanje je započelo performansom "Patrijarhat siluje" na Trgu žrtava fašizma. Povorka se od tog mjesta kreće Ulicom Franje Račkog - Jurišićevom - Trgom bana Josipa Jelačića - Ilicom - Gundulićevom - Masarykovom i Teslinom, javlja HRT.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

NOĆNIM MARŠEM ŽENE POSLALE PORUKE DRUŠTVU: Evo što su napisale na brojnim transparentima

Image

NOĆNIM MARŠEM ŽENE POSLALE PORUKE DRUŠTVU: Evo što su napisale na brojnim transparentima

Performansom poslale poruku

Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na Trgu bana Jelačića je prije Noćnog marša održala performans "Žene u okovima radnog vremena", kojim je upozorila da loši propisi i nedostatak nadzora nad poslodavcima najviše pogađaju zaposlene žene. Sindikalistkinje su zatražile donošenje propisa protiv izrabljivanja žena na radnom mjestu, strožu kontrolu prekovremenog rada i zabranu rada nedjeljom.

"Ako želimo izgraditi pravednije i socijalno društvo, onda žene trebaju imati aktivniju ulogu, vrijeme je da žene budu svugdje prisutne, priznate i aktivne. Ženi je mjesto u sindikatu", rekla je predsjednica Ženske sekcije SSSH, Emina Ibrahimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

163 godine brobe za prava

Na Međunarodni dan žena žene upozoravaju i progovaraju o svojim pravima, neravnopravnom položaju s muškarcima i ulozi u društvu. Podsjetnik na to je prosvjed kojim su tekstilne radnice iz New Yorka 8. ožujka 1857. zatražile bolje uvjete rada i veće plaće. Nastavile su štrajkati pod sloganom "Kruh i ruže". Kruh je simbolizirao gospodarsku sigurnost, a ruže bolju kvalitetu života.

Danas su žene u Hrvatskoj manje plaćene od muškaraca i imaju niže mirovine. Zbog obiteljskih obveza, one uglavnom biraju slabije plaćena zanimanja, a zbog rodiljskog dopusta ili bolovanja često su kažnjavane nižim plaćama, što se vidi i na nižim mirovinama. Statistike pokazuju da rijetka poduzeća u kojima su žene na čelu, u pravilu donose veću dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo