PRIJETI ZAUSTAVLJANJE PROIZVODNJE / Tisućama radnika u splitskom škveru i DIV grupi prijete otkazi: 'Trideset godina sve se urušava i pogrešno radi'

Od ukupno dvije tisuće radnika u Brodosplitu, trenutno ih je tisuću i petsto na čekanju

27.4.2022.
19:25
VOYO logo

Nakon sto godina neprekinutog rada, u splitskom škveru Brodosplit uskoro bi se mogla zaustaviti proizvodnja. Tri četvrtine radnika već je na čekanju, a oni koji rade plaću nisu vidjeli od siječnja.

"Trideset godina sve se urušava. Trideset godina se pogrešno radi. Od momenta kad je Kutle imao 200 firmi a znao nabrojati samo 5, ja sam znao da ćemo samo propadat", kazao je Ibrahim Duraković, radnik u Brodosplitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, tko ostane ostane, tko ne ostane ide ća, tražiti drugi posao", kazao je Dragan Podrug iz Brodosplita.

Image
neki već pakiraju kofere? /

Zbog sankcija Rusiji radnici Brodosplita strepe za posao, oči su uprte u Vladu: 'Nadamo se tom rješenju čim prije'

Image
neki već pakiraju kofere? /

Zbog sankcija Rusiji radnici Brodosplita strepe za posao, oči su uprte u Vladu: 'Nadamo se tom rješenju čim prije'

Supruga mu, kaže, ne radi, a na pitanje kako spaja kraj s krajem odgovara:  "Pa eto čuješ, u minusu sam koliko se može ići u minus i eto. Ima nešto, mala prima ovi stipendije, tamo vamo, 1200 kuna i to je to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su još na navozima, a rade bez plaće, strahuju kako zahtjev za predstečajnu nagodbu vlasnika Tomislava Debeljaka zapravo znači kraj.

"Ako škver klekne, najcrniji scenarij i ako to se dogodi imat ćete malo manje od dvije tisuće ljudi na birou koji će vam primati naknade za to, trebat će im platiti zdravstveno osiguranje, neće država dobiti porez od njihovih plaća, neće općina dobiti prirez od njihovih plaća tako da je to jedan postupak koji generira puno stvari", kazao je Pavle Matošić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U upravi DIV-a ističu kako još sve nije gotovo. Predstečajnu nagodbu vide kao spas, a kap koja je prelila čašu, kažu, je kreditni dug od 82 milijuna eura prema ruskoj banci koja je trenutno pod sankcijama.

"Ove dospjele obveze koje su sada nastale, uslijed i ovo izvanredne okolnosti koje su uzrokovane sukobom Ukrajine i Rusije, odnosno sankcijama prema bankama koje nas u dva projekta financiraju će se refinancirati drugim kreditima odnosno dio toga iz prodaje imovine", kazao je Darko Pappo, član uprave DIV Grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sindikata kažu kako je sada najvažnije osigurati kontinuitet proizvodnje, isfinancirati proizvodnju novih brodova koja je trenutno zaustavljena.

"Neke su okolnosti i objektivne. Ovaj rat u Ukrajini, kovid i svašta se nešto dogodilo. Evo i cijene čelika isto na tržištu luduju, tako da svašta nam se nešto dogodilo. Ja se iskreno nadam da će to završiti na neki dobar način, ali male su šanse", tvrdi Matošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevera nad splitskim škverom čini se kao oluja svih oluja, a brodolom Brodosplita kao izvjestan kraj. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo