Svaki dan saznajem neke stvari koje me iznenade

22.6.2012.
10:47
VOYO logo

U intervjuu koji je dao za Novi list, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je potvrdio da je ruska inspekcija utvrdila nepravilnosti, ali je kazao kako te nalaze "ne bi baš trebalo negativno prikazivati" jer "ne bi bilo najsjajnije da pošaljemo poruku da naša prehrambena industrija ne radi dobro".

"Mi smo usklađeni s pravilima EU, i zato ove neusklađenosti. Ruska je inspekcija vrlo striktna, i mogu vam reći da ni drugi nisu bolje prošli, mnogi čak i gore. S ciljem afirmacije dobrog poslovanja i dobre prakse, a pogotovo u svjetlu predstojeće turističke sezone, ovo ne bi baš trebalo negativno prikazivati", kazao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je ipak kazao da "činjenica je da sustav treba biti bolji" te da se na tome i radilo u ovih šest mjeseci njegova mandata. "Ne mogu na sebe, niti to hoću, preuzeti odgovornost za prošli period, unatrag deset i više godina, ali mogu reći da će ubuduće sve službe funkcionirati tako da nepravilnosti izbacujemo maksimalno. Neću ulaziti u analizu koliko su objektivni i opravdani svi navedeni nalazi ruske inspekcije. Bili su dugo kod nas, imali smo niz sastanaka, moji su im suradnici sve predočili, s njima su obilazili objekte. Mislim da nije bilo nijedne ozbiljne zamjerke za nesuradnju. I naše su tvrtke u kojima su bili, na kraju krajeva, poduzetnici, i njima je u interesu, ako postoje bilo kakve negativnosti, da ih isprave", kazao je Jakovina.

Na pitanje kako prolazimo EU testiranja ako navodno naši proizvođači nemaju čak ni laboratorijske nalaze za hranu uvezenu iz EU, ministar je kazao da će odgovor dati nakon detaljne analize. i usporedbe ruskog izviješća i izviješća hrvatskih inspektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim staviti ruku u vatru da institucije moga ministarstva i inspekcije rade sve sto posto onako kako treba, dapače, svaki dan saznajem neke stvari koje me iznenade, i tu radim dodatni pritisak na ljude da svoj posao rade po pravilima struke. Zna se što je osnovni zadatak – sigurnost i kvaliteta hrane. Ne bježim od svoje odgovornosti. Radim šest mjeseci bez prestanka i radit ću dok god sustav ne bude funkcionirao onako kako treba. Ako je nužno da moji inspektori budu na terenu 24 sata, vjerujte mi, bit će", poručio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo