Test iz povijesti bez pitanja o Drugom svjetskom ratu

Na ispitu iz povijesti na državnoj maturi među 60 zadataka nije bilo ni jednog pitanja koje se izravno odnosilo na razdoblje Drugog svjetskog rata.

2.6.2011.
9:56
VOYO logo

Hitler, Tito, sile Osovine, holokaust, Staljin, partizani, antifašizam i drugi pojmovi bez kojih je test iz povijesti teško zamisliv ipak je izabran za test povijesti na Državnoj maturi, koji je 25. svibnja polagalo oko 2000 maturanata.

Činjenicom da je na ispitu izostala provjera znanja o Drugom svjetskom ratu iznenadila je i same sastavljače pitanja koje je predvodila Dunja Modrić Blivajs, profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nakon provjere pitanja za Jutarnji list je poručila da u testu postoje ''kvalitetna pitanja iz tog razdoblja''. No, dva pitanja na koja se referira Modrić Blivajs su rubno vezana uz II. svjetski rat. Prvo je pitanje zapravo zemljovid ispod kojeg piše ''Koje razdoblje hrvatske povijesti prikazuje zemljovid?''. Od četiri ponuđena rješenja, točan je odgovor ''Drugoga svjetskoga rata''. U drugom se pitanju pak traže objašnjenja pojmova ''cionizam'', ''konačno rješenje'', ''petoljetka'' i ''prohibicija''.

Sastavljači pitanja istaknuli su kako skupina sastavlja četiri inačice testa, a Nacionalni centar odabire jednu od njih, te članovi skupine ne znaju kako će test u konačnici izgledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201105310056006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo