Anonimna prijava / Teške optužbe u Savezu slijepih! 'Vrijeđa nas, prijeti otkazom...' Direktorica: 'Nisam čudovište, a tužit ću i medije'

Image

'Članke i bombastične naslove smatrat ću klevetom te poduzeti pravne korake u cilju zaštite', poručila je Veljača

12.3.2021.
8:54
VOYO logo

Redakciji Net.hr-a stiglo je anonimno pismo iza kojeg, kako piše u njemu, stoje zaposlenici Hrvatskog saveza slijepih (HSS) prozivajući za mobbing izvršnu direktoricu Saveza Andreju Veljaču.

"Prve korake smo poduzeli: obavijestili i zatražili zaštitu predsjednika svih udruga slijepih, izvršnih direktora udruga slijepih i članova udruga slijepih od mobbinga i zlostavljanja na radnome mjestu od strane izvršne direktorice Hrvatskog saveza slijepih Andreje Veljače. Nažalost nismo dobili zaštitu. Štoviše, dobili smo pojačani napad, mobbing i prijetnje policijom, otkazima i bili smo prisiljeni potpisati da nismo sudjelovali u pisanju anonimne predstavke i da istu ne podržavamo", stoji među ostalim u tom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode i da je određeni broj ljudi napustio Hrvatski savez slijepih, neki samostalno "kako ne bi mentalno stradali", a neki "pod prijetnjama otkazima koji su se i realizirali". U pismu se ističe da je prvi slučaj mobbinga u HSS-u bilo davanje izvanrednog otkaza bivšoj izvršnoj direktorici Karmen Nenadić 2017. godine. Taj je slučaj završio na sudu. Nenadić je dobila spor na Općinskom radnom sudu u Zagrebu.

Anonimni autori pisma tvrde da je Veljača, inače pravnica po struci, svo vrijeme uvjeravala članove da će Savez dobiti taj sudski spor. A optužuju je da je vršila pritisak na zaposlenike Saveza koji su bili pozvani na sud kao svjedoci u sporu s Nenadić, tražeći od njih da lažno svjedoče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo odbili sudjelovati u tome, započelo je vrijeđanje, šikaniranje te prijetnje otkazom. Veljača nam je zabranila da privatno ostanemo u kontaktu s Karmen Nenadić. (…) Pritisak na nas zaposlenike je neizdrživ, svi smo već mentalno bolesni, a strah od otkaza i strah od gubljenja egzistencije čini nas nemoćnima", piše u pismu.

U jednom od anonimnih pisama tvrdi se i da Veljača "degradira ljude, zapošljava sebi podobne mimo Upravnog odbora, isplaćuje novac za sumnjive radove i miješa se u rad udruga u Hrvatskoj". Razgovarali smo s nekim članovima udruga slijepih koji su nam, također želeći ostati anonimni, kazali da u Savezu ne vladaju idilični odnosi, ali da im nije drago što anonimni insajderski dopisi narušavaju ugled Hrvatskog saveza slijepih. Vodstvu Saveza zamjeraju što o tim anonimnim optužbama ne žele raspravljati na sastancima radnih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica: Nemamo ovlasti miješati se u rad Saveza

Pučku pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku SlonjšakNet.hr je upitao je li upoznata s pritužbama na mobbing u Hrvatskom savezu slijepih te je li njezin Ured poduzeo ikakve korake.

"Zaprimili smo anonimnu pritužbu u kojoj su iznesene tvrdnje o mobbingu. Temeljem ovlasti i djelokrugu rada Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, uputili smo podnositeljima pritužbe dopis o ovlastima Pravobranitelja te ih informirali o njihovim daljnjim mogućnostima – od pravosudnih i drugih institucija koje provode nadzore nad radom udruga prema odredbama Zakona o udrugama kako bi isti u skladu sa svojim ovlastima proveli ispitni postupak i utvrdili sve okolnosti i činjenice mjerodavne za pritužbu. Uputili smo ih i na udruge koje savjetuju i pružaju podršku žrtvama mobbinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge i savezi su oblik samostalnog i dobrovoljnog udruživanja njihovih članova i neovisne u području u svog djelovanja na načelima demokratskog ustroja, a pravobraniteljica sukladno  ovlastima surađuje s udrugama, ali nema ovlasti miješanja u unutarnje djelovanje udruga i saveza", odgovorila nam je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Veljača oštro odbacuje optužbe

Prozvana Andreja Veljača kazala je najprije kako joj je "nevjerojatno da anonimni mailovi mogu potaknuti medije i institucije na bilo kakvu reakciju". Suočena s optužbama, kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaki čovjek čije su namjere časne i poštene može i treba potpisati se i biti ponosan ako je ukazao na nešto protuzakonito, a ne skrivati se iza 'zaposlenika' koji se već dulje vrijeme gnušaju i vrlo su ogorčeni da bilo tko u njihovo ime govori neistine i laži. Rado bih da osobno doživite radnu atmosferu, međuljudske odnose i  da se bolje upoznate s načinom rada u Hrvatskom savezu slijepih. Iako osobno ogorčeni i ljuti na osobu ili osobe koje pokušavaju narušiti našu reputaciju i kvalitetu rada, znamo da neće uspjeti, pa su povodom Dana žena, dečki kupili tortu za pauzu na kojoj su simbolično ukazali na sve anonimke i gluposti, jer da nije istinito što se događa, bilo bi smiješno".

Veljača kaže kako je njezin rad “stručan, zakonit i apsolutno transparentan” pa kategorički odbacuje i gnuša se tvrdnji iznesenih u anonimnim mailovima te da je zbog toga podnijela kaznenu prijavu u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mogu imati osobne sumnje tko i zašto piše anonimne prijave, a nadam se da ću uskoro, kada dobijemo nalaz policijske prijave imati i dokaze, kada ću vrlo rado javno imenovati tko se usudio klevetati i blatiti rad Hrvatskog saveza slijepih i mene osobno, a za što će i odgovarati. Nevjerojatno je da do danas ne postoji pravna bitka bilo kojeg sadašnjeg ili bivšeg zaposlenika Hrvatskog saveza slijepih za mobbing, a što svima stoji na raspolaganju”, kazala je.

"Tko god smatra da posjeduje relevantnu dokumentaciju – što svakako nisu anonimna piskaranja – kojom se mene ili Hrvatski savez slijepih, optužuje za nezakonite i kriminalne radnje, svakako podsjećam da je građanska dužnost isto prijaviti nadležnim tijelima. Možda onim istim kod kojih je i Hrvatski savez slijepih već napravio prijavu. Također, napominjem da ću u cilju zaštite osobnog ugleda i časti, ali i reputacije Hrvatskog saveza slijepih, objavljene a nedokazive članke i bombastične naslove smatrati klevetom te poduzeti pravne korake u cilju zaštite", poručila je Veljača dodavši: "Nepogrešiva sigurno nisam, ali sam zasigurno daleko od čudovišta kakvim me prikazuju oni koji nemaju poštenja potpisati se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo