prijeti opasnost od ubrzanog širenja / Teška zarazna bakterija hara Zagrebom, može biti pogubna za djecu: Počinje kao obična prehlada, a ovo su kasniji simptomi

Nakon tjedan do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipično suh i češći noću, a pacijenta guši

22.10.2023.
20:45
VOYO logo

Opasan hripavac hara Zagrebom nakon što se pojavio u Splitu te je potvrđen kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole, a zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata, javlja Danas.hr.

Cijeli je razred na terapiji antibioticima. Ulaskom u kolektiv prijeti opasnost od ubrzanog širenja, upozorava dječji infektolog Goran Tešović. "To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće. Zaraznost hripavca se kreće negdje na razini koju imaju ospice i neke varijante covida-19", objašnjava Tešović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraza se širi kapljičnim putem, a za najmlađe može biti pogubna. Počinje kao obična prehlada zbog čega se blaži oblici čak ne mogu ni klinički prepoznati.

"Nakon tjedan do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipično suh i češći noću, a pacijenta guši, izazivajući osjećaj nedostatka zraka. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu", nastavlja Tešović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNAK ZA UZBUNU /

Ako redovito spavate manje od 5 sati, izlažete se velikom riziku za obolijevanje od opasne bolesti

Image
ZNAK ZA UZBUNU /

Ako redovito spavate manje od 5 sati, izlažete se velikom riziku za obolijevanje od opasne bolesti

Niska razina procijepljenosti

Situacija u Zagrebu još nije toliko ozbiljna kao što je to bio slušaj u Splitu gdje je trenutno više od 70 oboljelih. Zabrinjava niska razina procijepljenosti. U Splitu je ona ispod 86 posto. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Branko Kolarić, ističe da to nikako nije dovoljno.

"Potrebna je procijepljenost oko 95% i sada je različita po cijeloj državi, u Dalmaciji je nešto slabija. Kod nas u Zagrebu u prvoj godini se cijepi 95%, ali imamo nešto manju revakcinaciju , s pet godina, tu smo na 90% i ima mjesta za napredak", kaže Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spomen hripavca, obiteljima s malom djecom, nije svejedno. Za odrasle je opasnost minimalna, a u slučaju kontakta donesene su i nove preporuke.

"Antibiotik, kemoprofilaksu, ljudi koji su zdravi, a bili su u kontaktu s osobom koja ima hripavac dobivaju samo oni koji u kućanstvu imaju dijete mlađe od godinu dana. I trudnice pred porod kako se novorođenče ne bi zarazilo od majke", objašnjava Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa zarazom se bore i diljem Europe. Način da se hripavac potpuno iskorijeni još ne postoji pa na njegovu pojavu možemo računati svakih tri do pet godina.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo