DALIBOR MILAS / Teolog odgovorio svećeniku koji je komentirao Buntića: 'Nije učinio 'lošu stvar', nego počinio više krivičnih djela'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Davor Visnjic/PIXSELL/Klara Buntić

'On je više puta pretukao mlađu žensku osobu kojoj se zakleo na ljubav i vjernost te ispod kreveta držao arsenal oružja na kojem bi mu pozavidio i Volodymyr Zelenskyy. Nakon što je Ike primijetio da je i on napravio 'lošu stvar', izbrisao je objavu, što ne znači da je automatski promijenio i svoj stav', napisao je

26.9.2023.
9:56
Dusko Jaramaz/Davor Visnjic/PIXSELL/Klara Buntić
VOYO logo

Nakon što je jučer odjeknuo status "šatorskog svećenika", patera Ike Mandurića u kojem komentira slučaj Denisa Buntića, njega je danas komentirao teolog Dalibor Milas.

Mandurić je komentirao da "osim žaljenja za pretrpljenu bol Denisove žene, nakon što sam preslušao njezin snimak, nekako, stadoh misliti o muževima koji, tko zna kakva sve nasilja i maltretiranja namjerno-iritantnih žena ne podnose? A takvih muževa je jako puno: strpljivih, snažnih, postojanih. Šteta što se o njima ne govori, ne priča: More je divnih, snažnih muževa koji se stoički nose s lažima, cmizdrenjima, optužbama, manipulacijama, prenemaganjima…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sada je njemu odlučio odgovoriti teolog Milas koji je na Facebooku objavio opširan status te ga prenosimo u cijelosti:

Image
'STRPLJIVI I SNAŽNI MUŽEVI' /

Svećenik preslušao snimku Buntićeva napada: 'Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim!'

Image
'STRPLJIVI I SNAŽNI MUŽEVI' /

Svećenik preslušao snimku Buntićeva napada: 'Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim!'

"Čini se da po pitanju još jedne scene brutalnog obiteljskog nasilja u BiH na društvenim mrežama vlada popriličan kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada žena je povukla nedvojbeno jako hrabar potez. No, jedni je sada prozivaju zbog navodnog "sponzoriranja" i fizičkog izgleda, drugi se čude zašto je toliko dugo čekala, treći pravu žrtvu vide u - Denisu Buntiću.

Jedan od potonjih je i kontroverzni isusovac Ike Mandurić. Pater Ike je na Facebooku objavio status u kojem je prokomentirao spomenuti slučaj i optužbe da je Denis pretukao svoju suprugu Klaru. Unatoč deklarativnoj osudi nasilja, Ike je prave žrtve pronašao u "muškarcima koji trpe maltretiranje" te nadodao: "Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim. Dečki, svaka vam čast!" Također je napisao da je Denis učinio "lošu stvar"…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije, Ike. Nije Denis učinio "lošu stvar", nego je počinio više krivičnih djela zbog kojih ga vjerojatno čeka zatvor. Lošu stvar naprave djeca kada proliju sok po kuhinjskom stolu. On je više puta pretukao mlađu žensku osobu kojoj se zakleo na ljubav i vjernost te ispod kreveta držao arsenal oružja na kojem bi mu pozavidio i Volodymyr Zelenskyy. Nakon što je Ike primijetio da je i on napravio "lošu stvar", izbrisao je objavu, što ne znači da je automatski promijenio i svoj stav.

Obiteljsko nasilje nažalost (i na sreću) nije samo naša specifičnost. Riječ je o veoma raširenom fenomenu i u europskim i u svjetskim razmjerima. Najnovija sociološka istraživanja pokazuju da su brak i obitelj za mnoge žene postali zatvor u kojemu one zbog mnogih razloga (ponajprije onih religijskih) trebaju ostati trajno bez obzira na počinjeno nasilje nad njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hercegovina je još uvijek izrazito religiozna sredina. Nemoguće je ne postaviti pitanje zašto Crkva nema nikakve mehanizme za zaštitu zlostavljanih žena i majki? Nije nikakva tajna da pojedini svećenici svojom pasivnošću redovito staju na stranu nasilnika, nagovarajući žene da trpe i prešućuju svoje patnje u obitelji. U patrijarhalnim društvima su žene one koje, čak i kad su brutalno pretučene i silovane, nose osjećaj sramote i stida, a ne nasilnici.

Stoga je jako bitno javno govoriti o ovome i podržavati sve one koje se hrabro usude izaći u javnost sa svojim pričama.
Koliko god to bilo neugodno, nezahvalno i teško."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Klara Buntić o suprugu za RTL Danas: 'Tukao me i dan prije djetetova krštenja. Nitko ga nije sprječavao...'

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo