TEMPERATURE PADAJU IZ SATA U SAT, PROMET U LAGANOM KOLAPSU: / Orkanski udari bure zatvaraju ceste, pazite na poledicu!

Image
Foto: Pixsell

Zimski uvjeti izazvali su zatvaranje nekih promentica, a u većem dijelu zemlje postoji opasnost od poledice.

5.1.2017.
21:28
Pixsell
VOYO logo

Tijekom dana u cijeloj zemlji zima je počela pokazivati svoje pravo lice. Temperature padaju, a prema vremenskim prognozama, takvo vrijeme će se još neko vrijeme zadržati na našim prostorima.

U ovaj produženi vikend zakoračit ćemo s minusima, a i jak vjetar neće nam biti nepoznanica. Na blagdan Sveta tri kralja bit će nam umjereno i pretežno oblačno, ali na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano. Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura kretat će se između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 °C.

Niske temperature i jak vjetar stvaraju i probleme u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski uvjeti

Za sav promet zatvoreni su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), državna cesta DC1 Gračac-Knin, Paški most, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno s orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 20.40 sati. Vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja i na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Vjetar oko Kikovice

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb te stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) otvorene su za sve skupine vozila. Jak vjetar puše na A6 između Kikovice i tunela Tuhobić (vozi se uz ograničenje brzine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama: u Lici, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji: DC1 Vaganac-Udbina, DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA - g.ž.LS), DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije.

Pojačan promet na graničnim prijelazima

Promet osobnih vozila povremeno je pojačan na graničnim prijelazima na ulasku: Pasjak, Bajakovo, Slavonski Brod i Maljevac; na izlasku: Bregana, Metković i Macelj; u oba smjera: Vinjani Donji i Stara Gradiška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Korčula i Split-Vis-Split; trajektne linije: Brestova-Porozina, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prizna-Žigljen, Splt-Supetar, Split-Rogač, Sumartin-Makarska, Drvenik-Sućuraj i Vis-Split (trajekt iz Splita za Vis u 18.30 sati trebao bi redovito isploviti); brodske linije: Zadar-Preko i Mali Lošinj-Susak-Unije.

Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo