Tele2 vraća 5.000 minuta u Revoluciju!

Tele2 vratio je 5.000 minuta u tarifu Revolucija i posuo se pepelom! Zasluge za ovakav rasplet događaja pokušava preuzeti – HAKOM! No, po svemu sudeći, ipak je presudio pritisak javnosti i struke

1.8.2012.
10:36
VOYO logo

Tele2 odustaje od smanjenja ograničenja minuta u "načelu pravednosti", a uključit će i sve korisnike koji su isključeni zbog toga što su pričali više od 2.000 minuta. Ograničenje se, naime, vraća na 5.000 minuta.

"Tele2 se ispričava korisnicima zbog promjene Načela pravednosti korištenja proizvoda i usluga za tarifu Revolucija. Nakon što smo bili upoznati s mišljenjem i zabrinutošću naših korisnika, odlučili smo vratiti prvotno Načelo pravednosti i ta odluka stupa na snagu danas. Revoluciju vraćamo na njezin revolucionaran početak – 5.000 minuta prema svim mrežama u Hrvatskoj. Ujedno, Tele2 je ponovno uključio u mrežu sve korisnike koji su bili isključeni uslijed promjene Načela pravednosti, odnosno korisnike koji su ostvarili do 5.000 minuta prometa", naveli su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša nakana nikada nije bila oštetiti korisnike i tarifu Revolucija učiniti lošijim proizvodom. Pokušali smo našu mrežu zaštititi od prevara i zloupotreba upravo kako bismo i uspjeli očuvati ovakav proizvod na tržištu. Promjena koju smo uveli prošloga tjedna pogodila bi samo minimalan postotak upravo onih koji su tarifu i zloupotrebljavali zbog vlastite koristi. Zahvaljujemo svim korisnicima koji su otvoreno izrazili zabrinutost uslijed promjene Načela pravednosti. Povjerenje naših korisnika nama je najvažnije i jedini način kojim možemo očuvati to povjerenje jest da ih poslušamo i iskreno se nadamo kako će oni i dalje ostati otvoreni prema Tele2. Obećavamo kako nećemo ponavljati iste greške i kako ostajemo transparentnom kompanijom koja sluša. Tele2 će nastaviti s pružanjem izazova tržištu na dobrobit svojih korisnika", navodi Tele2.

HAKOM pokušava preuzeti zasluge

Nešto ranije Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije odgovorila nam je na upit o ovom slučaju. Iz njega proizlazi da će Tele2 vratiti stari limit minuta zbog njihovog rješenja od 15. srpnja, a ne zbog pritiska javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je Tele2 u srpnju izmijenio uvjete korištenja sporne tarife i "Načela pravednosti", o čemu je obavijestio sve svoje korisnike usluge. HAKOM je proveo nadzor i objavio rješenje inspektora o uvjetima korištenja tarife Revolucija.

"Tele2 je postupio po rješenju HAKOM-a i sukladno tome će korisnici moći koristiti 5.000 minuta mjesečno na način koji je nedvojben i razvidan iz dorađenih općih uvjeta poslovanja, koje je Tele2 promijenio prema rješenju HAKOM-ovog inspektora", navodi se u ovom neobičnom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na rješenju piše da je doneseno 2. srpnja, dakle, dva tjedna prije nego je Tele2 odlučio izmjenama "Načela pravednosti" smanjiti limit! Osim toga, u očitovanju operatera Tele2 kojim se u ponedjeljak obratio javnosti i bijesnim korisnicima, nigdje se ne spominje ni HAKOM, ali ni vraćanje starog limita.

Prijetilo im je, očito, i masovno otkazivanje ugovora

HAKOM u svom odgovoru na naš upit navodi da prema Zakonu o telekomunikacijama operater ima pravo izmijeniti uvjete poslovanja, ali ako su nepovoljne za krajnjeg korisnika, on "ima pravo na raskid pretplatničkog ugovora bez naknade u roku od 30 dana od dana objave tih izmjena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na upit o tome jesu li povrijeđena prava potrošača, HAKOM će u postupku rješavanja spora između pojedinog korisnika i operatora utvrđivati je li došlo do povrede prava iz pretplatničkog ugovora", navodi HAKOM.

Prijavljeni zbog obmanjujuće promidžbe!

A vezano za promidžbene aktivnosti Tele 2 i moguće lažno oglašavanje javne komunikacijske usluge "HAKOM je, s obzirom da to nije u našoj nadležnosti, a u cilju odgovarajuće zaštite krajnjih korisnika, obavijestio i upoznao nadležne institucije u Republici Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasila se i udruga Telekom, koja je najzaslužnija za razotkrivanje ovakvog ponašanja mobilnog operatera, komentirajući povratak Tele2 na početne vrijednosti iz vremena predstavljanja tarife Revolucija uz dodatne ustupke korisnicima. Ubuduće će, navode, jedino ograničenje biti 5.000 minuta prema svim nacionalnim mrežama, a i ponovno će biti uključeni svi korisnici isključeni prema "Načelu pravednosti" koji nisu prekoračili limit od 5.000 minuta.

"Sa zadovoljstvom pozdravljamo odluku operatora Tele2 da odustane od poslovne politike koju su Udruga Telekom i veliki broj korisnika ocijenili štetnom. Zahvaljujemo medijima koji su pratili naše aktivnosti i velikom broju korisnika koji su nas snažno podržali, te se obvezujemo i ubuduće bdjeti nad potezima telekom operatora", navodi član našeg stručnog tima Đuro Lubura iz udruge Telekom, koji je "zakotrljao" cijeli skandal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u utorak u ponoć istekla je mogućnost sklapanja novih "revolucionarnih" ugovora po ovoj tarifi. Pravo na 5.000 minuta ostaje samo onima koji su prije toga potpisali ugovor.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo