NOVINARKA POZNATOG NJEMAČKOG TJEDNIKA BRUTALNO OPISALA ZAGREB: / 'Ovo je najdosadniji grad u Europi'

Image
Foto: PIXSELL / screenshot
12.10.2017.
14:38
PIXSELL / screenshot
VOYO logo

Pod naslovom "Što je najbolja stvar u Zagrebu? Autocesta prema moru" glavni grad Hrvatske opisan je kao "najdosadniji grad u Europi".

Kafići, ljekarne, frizerski saloni... dosadno!

Autorica reportaže Anne Haemnig, koja je Zagreb očito posjetila potkraj ljeta, piše kako je vrhunac sezone u gradu bio koncert birtanske pop-grupe Duran Duran (čime vjerojatno možda zajedljivo aludira na grupu koja je vrhunac slave dosegla prije tridesetak godina, nap.a.), a njihov hit "Ordinary World" (Običan svijet) sugerira kao himnu grada. Usto je dodala da se koncert u gradu s 800.000 stanovnika "čuo i u najudaljenijim gradskim četvrtima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je s podsmijehom konstatirala kako je hrvatska nacionalna valuta dobila ime po "najprovincijalnijoj životinji" - kuni.

U Zagreb je došla privučena titulom "top-destinacije" koju je hrvatskoj metropoli prišio turistički trendseterski časopis Lonely Planet. Uočila je da gradske vlasti mnogo pažnje i truda poklanjaju izgledu glavnog trga, ali je pješačku zonu u središtu grada usporedila s onima u Rostocku ili Bochumu, njemačkim gradovima koji ne slove kao neka osobito atraktivna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kafić do kafića i vjerojatno najveći broj ljekarni, frizerskih salona i slastičarnica na jedinici prostora prostora u Europi - to je najbolja destinacija u Europi", iznova je zajedljivo poentirala.

Image
BRAVO, ZAGREB! /

Najprestižniji turistički vodič uvrstio ga na 1. mjesto top europskih destinacija

Image
BRAVO, ZAGREB! /

Najprestižniji turistički vodič uvrstio ga na 1. mjesto top europskih destinacija

Image

Predlažući čitateljima najbolji način za upoznavanje grada, autorica je preporučila vožnju tramvajem, a ne biciklom jer su, kaže, biciklističke staze na nogostupima pa se ne može brzo voziti. (Očito nije vidjela brojne zagrebačke 'kamikaze' na biciklima, nap.a.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tramvajem je prešla Savu i stigla u Novi Zagreb i to preko Mosta mladosti koji je opisala kao "izraz betonske brutalnosti". Bundek je, pak, ismijala kao jezero u kojem jedva da ima vode i veličinom neusporedvim s Jarunom za koji također nije imala lijepih riječi. Na poznatom buvljaku Hreliću začudila se što prodavači nude čak i stare plastične vrećice kao neke dragocjenosti.

Pohvalnije se izrazila o Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) koji ju je izgledom podsjetio na berlinsku Novu nacionalnu galeriju (Neue Nationalgalerie) koju je dizajnirao slavni Ludwig Mies van der Rohe, ali - kako je primijetila - ne prije deset nego prije 50 godina. U MSU-u je uživala puna tri sata primijetivši da drugih posjetitelja nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je vrijeme za umjetnost očito luskuz", zaključila je.

Image

Ipak je našla nešto i za pohvaliti

Da sve ipak ne bi ostalo na oštrim kritikama, autorica je pohvalila kafić, odnosno "pivski vrt" Krivi put u Savskoj ulici te pogled na grad sa Sljemena za koji je ustvrdila da je - veličanstven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, najbolje u Zagrebu su autoceste koje vode prema moru - zaključila je autorica koja se potom uputila u Rijeku.

Komentari podno njezina teksta većinom su sasvim drugačije intonirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj članak nije samo nadmen nego i uvredljiv za svakog ponosnog Hrvata koji voli svoj glavni grad", napisala je jedna čitateljica. Druga je napisala da su ona i suprug živjeli dvije godine u Zagrebu i da im je to bio najljepši boravak u inozemstvu.

"Ljudi su super srdačni. Čini se da niste mnogo kontaktirali s njima i to se osjeti u vašem tekstu", napisala je. Jedan je čitatelj odbio komentirati članak napisavši tek da je "upoznao jedan sasvim drugačiji Zagreb" te pozvao sve da ga posjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo