ZATEKLI I STJENICE? / Tek su ih preselili iz Plinarskog naselja, a već problemi: 'Ušli smo u stan s puknutim pločicama'

U RTL-u Danas gostovala je bivša stanarka Plinarskog naselja, a sada stanarka Petruševca Tihana Kučiš

4.7.2019.
19:05
VOYO logo

Romskog Plinarskog naselja u Zagrebu više nema! Jutros je uz policijsku pratnju iseljeno svih 25 obitelji. Svoj novi dom našli su u stanovima u vlasništvu Grada Zagreba, a osam obitelji ipak je danas preselilo i u Petruševec. 

Stanovnici tog naselja mjesecima su se borili da se u tu zgradu, koja je ponajprije trebala biti Tehnološki centar, ne usele novi stanari pa je tijekom prosvjeda desetero njih bilo i uhićeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbora nisu imali

Još jučer u Plinarskom je naselju sve bilo puno života, a danas su bageri rušili i čistili sve pred sobom. Ni prosvjedi ni uhićenja ni suze nisu pomogli. Baš kao što je najavljeno točno u sedam sati počela je najveća zagrebačka seoba Roma. Na mjestu gdje su živjeli, spekulira se, trebao bi niknuti hotel.

Image

Bageri sravnili ilegalno Plinarsko naselje sa zemljom, romske obitelji raseljene po Zagrebu

Image

Bageri sravnili ilegalno Plinarsko naselje sa zemljom, romske obitelji raseljene po Zagrebu

"Sad su unutra i marica, troja kola i još su spremni, naravno, na sve. Ali nema ništa tu. Nitko neće pružati otpor, svi se žele maknut odovuda samo najgore je što nitko ne želi otići od gorega u još gore", kazao je jutros Ševko Šečić, bivši stanovnik Plinarskog naselja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvrjednije što su imali ponijeli su sa sobom, a Smajo Bajrić kaže da izbora nisu imali. "Da nisu izašli van, djeca bi bila po domovima, a ljudi bi bili na ulicama. Ja sam morao prihvatiti. Ucjenjivali su me", kazao je Bajrić.

"Ovdje je mirnije, čistije..."

"Nisam zadovoljan uopće. Najviše nisam zadovoljan jer je ovo geto sada. Nastao je geto sada. Ne Roma nego Cigana", zaključuje Bajrić. Neki drugi su, pak, prezadovoljni. "Živjela sam u lošim uvjetima. Bilo je prljavo, u vodi i to sve. Ali ovdje je mirnije, čistije i drugačije", kaže Silvana Mašić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica pročelnika za imovinsko-pravne poslove i imovinu Marina Zagorec kazala je da su stanovi u koje su se uselili nedavno okrećeni, stavljena je nova PVC stolarija i sanitarije. 

Popodne pukla cijev od vode

Naizgled je sve danas djelovalo odlično, no poslijepodne su stigle vijesti da je u stanu Smaje Bajrića pukla cijev od vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz građanske inicijative, kažu, to je tek prvi kvar i prvi problem koji čeka stanare zgrade koja je 15 godina zjapila prazna. Oni će dati sve od sebe da im budu dobri susjedi, ali i dalje su na nekog ljuti. "Unatoč svim našim nastojanjima gradonačelnik sprovodi svoju volju, samovolju i na dijelu je jedna neprincipijelna koalicija gradonačelnika s HDZ-om koji ne poštujući niti jednu odluku", kazao je  Pero Diankov iz građanske inicijativa MO Petruševec.

I dok su rušenjem Plinarskog naselja neki dobili dom, neki psi koji su tamo živjeli su ga izgubili. "To je ukupno bilo devet odraslih pasa i četiri šteneta. Vlasnici su se odlučili zadržati ukupno četiri, druge smo već udomili u Dumovcu, a sada ćemo im pomoći u transportu tih pasa do njihovih novih domova", kazao je Damir Skok, direktor skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda Romi nemaju domovinu, ali oni iz srušenog Plinarskog naselja od danas imaju dom.

"U stanu su bile puknute pločice"

U RTL-u Danas gostovala je bivša stanarka Plinarskog naselja, a sada stanarka Petruševca Tihana Kučiš koja je kazala da su problemi onakvi kakve su i očekivali. "Bila je burna, duga i neizvjesna noć. Od 6.30 sati okupirala nas je i policija u Plinarskom naselju. Obistinile su se moje riječi koje sam govorila ranije: Ove zime će nas grijati mali radijatori na kotačiće. Svi su ranije tvrdili da to nije istina i opovrgavali moje riječi. Ovo je 67 kvadrata, uredski prostor...", kazala je Kučiš i dodala kako njezina djeca ovdje imaju puno bolje uvjete nego u Plinarskom naselju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti jesu bolji, ali ovo nije stambena zgrada, nego su ovo uredski prostori. Ovo nije za 29 obitelji romske nacionalne manjine", rekla je Kučiš te kazala da im je problem od kada su danas došli činjenica da se vanjska vrata otvore svaki puta kada otvore prozor. Kazala je da još nisu potpisali nikakve ugovore o preseljenju. "Oni tvrde da smo potpisali ugovore, ali to nije istina. Za dva tjedna kod javnog bilježnika bi trebali potpisati ugovor o najmu na dva tjedna. Oni smatraju da je ovo dugororočno rješenje, ali ja se nadam i molim sve da ustanove da to ne smatraju dugoročnim rješenjem za moju obitelj jer ovo nisu uvjeti za moju obitelj. Pogotovo kad zatekneš stan s puknutim pločicama", zaključila je Kučiš. 

Novinarka RTL-a Dona Diana Prćić je doznala da je puknuta cijev brzo popravljena, a susjedi su pomogli očistiti vodu, no i da se stanovnici žale na pojavu stjenica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo