Tek joj je 14, a noću doji dijete dok ujutro ide u školu

Koprivničanka A.R.M. rodila je 25. veljače, sa samo 14 godina. Nije znala da je trudna do prije tri i pol mjeseca, a nakon samo šest tjedana od poroda, vratila se u školske klupe.

3.4.2010.
18:30
VOYO logo

''Sretna sam jer danas imam malu Viktoriju. S njom spavam i budim se noću da bih je nahranila, jer je dojim, a ujutro idem u školu'', otkrila je mlada majka za Večernji list, koja ide u osmi a razred i prije dva tjedna, poslije mjesec i pol izbivanja, ponovno je krenula u školu.

arti-201004020057006''Nisam znala da sam trudna do tri i pol mjeseca jer nije bilo nikakvih znakova. Prva je shvatila moja baka. Vidjela je da sam smršavjela i da ne jedem meso, što sam inače voljela'', objašnjava Koprivničanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je sve o prematanju, dojenju i brizi za dijete naučila kad je majci pomagala oko mlađih sestara.

Njihova majka Danijela M. postala je baka sa 33 godine. No tvrdi da joj to nije nikakav problem te poručuje svim mladim bakama da ne prisiljavaju djecu na pobačaj ili posvajanje, jer dijete je najljepši dar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No na upit o šesnaestogodišnjem ocu, za kojeg kaže da polazi prvi razred Obrtničke škole u Koprivnici, djevojka kaže da ga poznaje odmalena, ali više je ne posjećuje.

''Dolazio je prvih 15 dana s roditeljima, a poslije ne znam što se dogodilo. Mislim da mu roditelji ne dopuštaju'', kazala je, te dodala da je u školu išla cijelu trudnoću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, beba Viktorija, kaže baka Danijela, pripala je pod skrbništvo njihove obiteljske liječnice.

''Kako je djetetova majka maloljetna, a baka Danijela je pod nadzorom, morali smo Viktoriji dati skrbnicu, neutralnu osobu, da bi se mogla upisati u maticu rođenih'', kazala je Sonja Petrović, ravnateljica koprivničkog Centra za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Danijela se žali na odluku jer, kaže, živi od 1400 kuna rodiljskog za svoju djecu te od 1600 kuna dječjeg doplatka, a za Viktoriju ne dobiva ništa iako živi kod njih.

Treba napomenuti kako je očito 'baby boom' zahvatio i koprivničku Srednju i Obrtničku školu, koje su u jednoj zgradi, jer po kazivanjima učenika škole, ondje je trenutačno čak 18 trudnica, u ranom i kasnom stadiju trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003130216006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo