Za maslinare je ovo bila teška godina. Svrdlaši, stjenice, maslinine muhe - maslinari se nisu mogli opustiti do zadnjeg trenutka.
Sandi Chiavalon, maslinar, bio je strpljiv i to mu se isplatilo.
"Bila je suša krajem devetog mjeseca pa je trebalo biti malo strpljiv i sačekat sa berbom ali kad se sve skupa zalaufalo vidjeli smo da su ulja jako dobra kvaliteta na kraju je vrhunska čak i količine su više od onih što smo mislili na početku".
Stabilizirale su se cijene boca, čepova i kartona tako da novih povećanja cijena ulja neće biti, ali je zato novih maslinara.
"Naši nasadi maslina su preko sto godina stari ali prošle godine smo se odlučili da ćemo to dati u javnost. Vremenski uvjeti nisu bili baš nešto pogodni, ali u konačnici smo zadovoljni" rekao je maslinar Patrik Pereša.
A kako se čini, maslinovo ulje nije samo popularno kao začin u kuhinji i dodatak jelu, već se može koristiti i za pršut.
"Čak i da se pršut zalije bilo bi dobro jer da se ne presuši pršut se i maže maslinovim uljem" rekla je Mikela Buršić, proizvođačica pršuta.
"Imamo i vlastiti maslinik pa imamo ulja dovoljno i koristimo ga baš muški onako" rekao je Željko sa Raba.
"Velika je razlika, bolja, velika razlika, slana riba pa samo malo maslinovog ulja" rekla je Božena sa Raba.
Istra ga nema dovoljno za cijeli svijet, pa ga konzumiraju odabrani.
"To je sad ta posebna niša koju tražimo, znači naš fenomenalan vrhunski proizvod, gdje ga prodati, a ne zadovoljavamo te potrebe za kontejnerima" rekla je Bernarina Hevnjak Pastrovicchio, suorganizatorica sajma.
Bit će to u budućnosti samo vrhunski hoteli, restorani i trgovine, da kap zlata vidi svijeta.