KAZNE ĆE MALO PRIČEKATI / Kako će izgledati novi model prikupljanja otpada u Zagrebu? Vijećnica stranke Možemo: 'Nećemo biti detektivi i tužakati'

Kazala je i kako u srpnju ove godine počinjemo s kupovinom prvih vrećica, ali ne i s kaznama

24.1.2022.
23:33
VOYO logo

Gošća RTL Direkta bila je gradska vijećnica stranke Možemo! Svjetlana Lugar, koja je govorila o novom modelu prikupljanja otpada u Zagrebu. Novi model odvoza otpada, kazala je, davno je raspravljan i upisan u knjigu "upoznajmo otpad" Zelene akcije.

"Iznenadila me reakcija jer se ide unaprijed, a tek sad u javnu raspravu kreće taj model. Imat ćemo vremena, nećemo biti detektivi i tužakati. Imat ćemo period edukacije, uključit ćemo lokalnu samoupravu, za vrijeme rasprave primat ćemo prijedloge i za dva-tri dobra popusta znamo koji će ići, pelene za djecu, pelene za odrasle, motivirat ćemo odlazak u reciklažno dvorište", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KUPOVANJE VREĆICA ZA 4 KUNE /

Oporbenjak podržao Tomaševića oko novog sustava odvajanja otpada: 'To je nužan korak. No, jedan problem je ključan...'

Image
KUPOVANJE VREĆICA ZA 4 KUNE /

Oporbenjak podržao Tomaševića oko novog sustava odvajanja otpada: 'To je nužan korak. No, jedan problem je ključan...'

Komentirala je i situaciju u svojoj zgradi u Mamutici.

"Ima nas oko 3600 po vodomjeru. U jednom ulazu su 122 do 144 stana. Mamutica ima 1363 domaćinstva. Mi smo svaki ulaz za sebe kao jedna zgrada. Prošli smo pilot-projekt 2012. i 2013. i ono što će biti pozitivno za nas što ćemo probuditi sjećanje kako smo bili vrijedni. Razvrstavamo otpad jer nam je Čistoća ostavila zelene otoke. Morat ćemo se preorijentirati da višak kontejnera maknemo jer čim više razvrstavamo otpad, osnovni će biti manji i u mom smetlarniku ne treba četiri komada. Niti tri ne napunimo", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnimo 15 godina

Komentirala je i to što se ljudi pitaju kako će vjerovati drugim susjedima za koje nisu sigurne hoće li odvajati otpad.

"Ne treba se opterećivati unaprijed. Ići će edukacija, opominjat ćemo nekog. U čemu je pravednost ovog načina? Utoliko što ja imam 45 kuna, izazov mi je što manje kupovati vrećice od četiri kune jer to ide u ukupnu cijenu za uslugu Čistoće. Što više napraviti da što manje imam ostatnog koji ide na deponij. Zašto je to važno? Što manje imamo na deponiju uzimamo veći prostor da se zatvori deponij", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je kako taj sistem u mnogim državama funkcionira te da mi kasnimo 15 godina.

"Cijeli sistem otpada, 30 posto je plastika, 30 papir, 25 bio, ako svaki artikl koji stavljate u vrećicu od četiri kune, ako pogledate možete li nešto izdvojiti možete doći do minimuma", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako u srpnju ove godine počinjemo s kupnjom prvih vrećica, ali ne i s kaznama. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo